9-10 decembrie, 2020 - Conferința Internaţională de informare și Cultura Informaţiei în Balcanii de Vest 2020 şi Summitul internațional al cărții 2020
...Lina.. Mihaluţa, director adjunct, Valentina Topalo, bibliotecar principal, Biblioteca Ştiinţifică a USARB în perioada 9-10 decembrie, au participat la lucrările conferinţei internaţionale on-line (platforma Zoom) cu genericul „Conferința de informare și Cultura Informaţiei în Balcanii de Vest 2020, şi Summitul internațional al cărții 2020", găzduit de Institutul Tehnologic Limerick, Irlanda și Universitatea din Bihać, Bosnia și Herțegovina, oferit gratis colegilor din Proiectul ERASMUS + Servicii de suport pentru rețeaua de biblioteci: modernizarea bibliotecilor în Armenia, Moldova şi Belarus prin dezvoltarea personalului bibliotecar şi reformarea bibliotecilor (LNSS).
Citește mai departe...2020, 5 octombrie - Biblioteca Ştiinţifică USARB la Târgul Proiectelor Erasmus+, ediţia a V-a
Rezultatele proiectelor Erasmus+, implementate cu participarea USARB au fost prezentate în cadrul Târgului Proiectelor Erasmus+, ediția a V-a, care a avut loc în data de 5 octombrie 2020. La eveniment au participat şi reprezentanți ai Bibliotecii Ştiinţifice USARB: Lina Mihaluţa, director adjunct, împreună cu Valentina Topalo, Silvia Ciobanu, Ludmila Răileanu.
Citește mai departe...2019, 16-17 decembrie - Vizita instituțională de monitorizare a impactului proiectelor din cadrul programelor Tempus și Erasmus+
Biblioteca Ştiinţifică USARB a participat, în perioada 16-17 decembrie 2019, la şedinţa instituțională de monitorizare cu participarea experților internaționali. Scopul vizitei rezidă în evaluarea impactului general al participării BŞ USARB în proiectele Tempus / Erasmus+ asupra instituției în sine, asupra personalului, a studenților și a altor părți interesate. Vizita instituțională de monitorizare s-a produs cu participarea expertului internațional Silvia FLOREA, profesor universitar, dr. hab., Director, Catedra UNESCO, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, coordonatorul Oficiului național Erasmus+ din Moldova, Claudia MELINTE, manageri, angajați și studenți ai USARB, Cristina GHERMAN și Ana SAMSON, Oficiului național Erasmus + din Moldova.
Impactul şi sustenabilitatea Proiectului Erasmus+ LNSS
2019, 24 aprilie - Activităţi în Ziua Naţională de Sensibilizare privind Bibliotecile
...În...contextul consemnării zilei de 23 aprilie - Ziua Naţională de Sensibilizare privind Bibliotecile, Ziua Bibliotecarului în Republica Moldova, în scopul sensibilizării comunităţii academice, societăţii, sporirii gradului de informare privind serviciile inovative prestate de bibliotecă pentru utilizatori, au fost organizate mai multe evenimente conform programului. Începând cu 2001, Biblioteca Ştiinţifică sărbătoreşte Ziua Bibliotecarului în Republica Moldova, din 2017 - Ziua Naţională de Sensibilizare privind Bibliotecile – parte componentă a Proiectului Servicii de suport pentru rețeaua de biblioteci: modernizarea bibliotecilor în Armenia, Moldova şi Belarus prin dezvoltarea personalului bibliotecar şi reformarea bibliotecilor (LNSS), Programul Erasmus+ Consolidarea Capacităților instituţionale, cofinanţat de Uniunea Europeană.
2019, 23 aprilie - Felicitări bibliotecarilor USARB
....În...data de 23 aprilie 2019 bibliotecarii USARB au consacrat şedinţa din Clubul BiblioSpiritus mai multor evenimente sărbătorite: Ziua Naţională de Sensibilizare privind Bibliotecile, manifestare iniţiată în cadrul Proiectului LNSS, ajunsă la ediţia a 3-a prin care sunt promovate colecţiile, serviciile şi produsele bibliotecare.
Elena Harconiţa, directorul Bibliotecii Ştiinţifice USARB, a relatat despre importanţa acestui eveniment, despre rolul Bibliotecii şi Bibliotecarului în societate, a amintit de evoluţia Zilei Bibliotecarului în Republica Moldova şi despre valoarea Oamenilor în construcţia imaginii instituţiei.
Citește mai departe...2019, 19 - 20 aprilie - LNSS şi NAD la Târgul proiectelor ERASMUS+ în USARB
...În..zilele..19-20 aprilie 2019, Biblioteca Ştiinţifică USARB a fost deplin integrată în evenimentul Zilele porţilor deschise la USARB. În cadrul manifestării s-a desfăşurat Târgul proiectelor ERASMUS+ în USARB, ediția a II-a. Bibliotecarii, în ajun de Ziua Naţională de Sensibilizare privind bibliotecile 23 aprilie, au prezentat informaţii şi mai multe materiale promoţionale despre Proiectul Library Network Support Services: modernising libraries in Armenia, Moldova and Belarus through library staff development and reforming libraries (LNSS), Project no. 561633-EPP-1-2015-1-AM-EPPKA2-CBHE-JP LNSS, asigurând durabilitatea şi eficienţa acestuia.
Citește mai departe...
BIBLIOTECA ŞTIINŢIFICĂ USARB
ANUL 2019:
ANUL PROMOVĂRII IMAGINII BIBLIOTECII ÎN COMUNITATE
ZIUA MONDIALĂ A CĂRŢII ŞI A DREPTULUI DE AUTOR
ZIUA NAȚIONALĂ DE SENSIBILIZARE PRIVIND BIBLIOTECILE
ZIUA BIBLIOTECARULUI ÎN REPUBLICA MOLDOVA
2019, 5 aprilie - Ședință de monitorizare a proiectului Servicii de suport pentru rețeaua de biblioteci: modernizarea bibliotecilor din Armenia, Moldova şi Belarus prin dezvoltarea personalului de bibliotecă şi reformarea bibliotecilor
.....În..data.de 5 aprilie 2019, la Biblioteca Ştiinţifică USARB a avut loc Ședința de monitorizare a proiectului Servicii de suport pentru rețeaua de biblioteci: modernizarea bibliotecilor din Armenia, Moldova şi Belarus prin dezvoltarea personalului de bibliotecă şi reformarea bibliotecilor, implementat în cadrul programului Erasmus+ Consolidarea capacităților în domeniul învățământului superior (2015 – 2018). Evenimentul a avut peste 20 de participanti.
Citește mai departe...AVIZ
Vineri, 05 aprilie 2019, ora 11:00
Şedința de monitorizare
a Proiectului Servicii de suport pentru rețeaua de biblioteci: modernizarea bibliotecilor din Armenia, Moldova şi Belarus prin dezvoltarea personalului de bibliotecă şi reformarea bibliotecilor, Programul Erasmus+ Consolidarea capacităților în domeniul învățământului superior (2015 – 2018).
Locaţie: Biblioteca Științifică USARB, Mediateca
2019, 19-29 martie - Cursurile de formare profesională de scurtă durată la BŞ USARB
Mentenanţa Proiectului LNSS este asigurată prin promovarea Cursurilori de formare profesională Bazele Biblioteconomiei şi Ştiinţelor Informării în volum de 75 de ore, Tendinţe actuale în activitatea bibliotecilor din Republica Moldova în volum de 75 de ore în parteneriat cu USM, Secţia de Formare Continuă pentru bibliotecarii şcolari şi cei din bibliotecile publice din Nordul R.Moldova, 15 raioane.
2019, 21martie - Bibliotecarii în acţiune pentru educaţia mediatică
.......În perioada..18-20 martie 2019 Mihaela Staver, bibliotecar principal USARB, a fost parte a unui grup de 16 bibliotecari din biblioteci publice și universitare, selectaţi în baza unui concurs, la instruirea organizată de IREX Europa, pentru formarea de formatori în Educația Mediatică. Aceste cunoştinţe s-au dovedit a fi foarte utile pentru cei 20 de bibliotecari, cărora M.Staver le-a transmis ceea ce a învăţat:despre structura știrii, modalităţile de evaluare a știrii, neticheta, interviul, articolul, recunoașterea propagandei, imaginea trucată ca formă de manipulare, Cyberbullying, groomingul, cine sunt trollii, ce este sexting-ul, hărțuirea on-line sau etică jurnalistică, etc. De asemenea, au simulat diverse jocuri de energizare şi tehnici de evaluare cum ar fi tehnica mâna oarbă, jocul de rol, CUB-ul, diagrama Wenn, tehnica Super Bingo, jocul „În Oglindă”, etc.
Citește mai departe...2019, 4-6 martie - Săptămâna Educaţiei Deschise la Biblioteca Științifică USARB în anul 2019
...Anual,...începând cu 2015, Biblioteca Ştiinţifică USARB se alătură eforturilor interna-ţionale de promovare a educaţiei deschise prin desfăşurarea unui Program, înregistrat în Calendarul Săptămânii Educației Deschise pe website-ul openeducationweek.org. În cadrul Clubului ONU NORD, Uniunii Europene al BŞ USARB, Centrului de Informare a României, în spiritul mentenanţei cunoştinţelor din Proiectul LNSS, au fost promovate 4 sesiuni INFO dedicate acestui eveniment.
2019, 27 februarie - Lunarul studenţilor de la ciclu de licenţă, masteranzilor, doctoranzilor
...Achiziţii...recente pe domenii de profil, facilităţile Catalogului Partajat PRIMO ExLibris şi a Repozitoriului Instituţional ORA (Open Research Archive) USARB, servicii electronice, navigarea prin bazele de date EBSCO, SpringerLink, IPR Books, e-Library.ru, Research4Life, EU Bookshop, noile instrumente de regăsire a informaţiei, softuri de management a referinţelor etc. Acestea sunt unele subiecte promovate în cadrul Proiectului LNSS, de care studenţii de la Facultatea Litere au beneficiat, în perioada 25 februarie - 1 martie 2019, la diverse traininguri de instruire conform programului stabilit al Lunarului pentru studenţii de la ciclul de licenţă, masteranzi, doctoranzi. Programul a inclus noutăţile Salonului Editorial Universitaria, prezentările expoziţiei.
2019, 22 februarie - Colloquia Bibliothecariorum În Memoriam Faina Tlehuci
...La...22 februarie curent, în Biblioteca Ştiinţifică USARB a avut loc Colloquia Bibliothecariorum In Memoriam Faina Tlehuci, ediţia a VII-a. În cadrul manifestării au fost prezentate mai multe comunicări cu subiecte abordate în cadrul Proiectului Servicii de suport pentru rețeaua de biblioteci: modernizarea bibliotecilor din Armenia, Moldova și Belarus prin dezvoltarea personalului de bibliotecă și reformarea bibliotecilor:rolul donaţiilor şi a schimbului interbibliotecar în îmbogăţirea colecţiilor, promovarea virtuală a Bibliotecii şi bibliotecarilor USARB prin servicii şi produse moderne, investiţii europene în USARB - Centrul de Informare a UE, serviciile electronice pe sit-ul şi blogurile Bibliotecii, facilităţile academice a Platformei Research4Life, portalului OpenEdition, Sistemului electronic bibliotecar IPR BOOKS, prezenţa cercetătorilor USARB în baza de date europeană CEEOL, apariţia rubricii Media de pe site-ul Bibliotecii.
2018, 21 decembrie - Durabilitatea Proiectului LNSS
...... În.. perioada.. 01... octombrie – 21 decembrie 2018, bibliotecarii USARB au promovat Cursul Bazele Culturii informaţiei în volum de 200 ore pentru studenţii anului I (1 030 studenţi), 26 grupe academice în conformitate cu Planul–cadru pentru studii superioare, aprobat prin Ordinul ME nr. 1045 din 29 octombrie 2015 și hotărârea Senatului USARB din 22 iunie 2016, proces-verbal nr. 17 de la toate cele 4 Facultăţi USARB. Responsabil: Elena Harconiţa, director BŞ USARB; coordonator: Ludmila Răileanu, şef Centru Cultura informaţiei.
Citește mai departe...2018, 12 decembrie - Experienţe şi parteneriate în cadrul Vizitei de documentare în Statul Carolina de Nord, SUA
...Mihaela...Staver, bibliotecar principal, Centrul Informatizare şi activităţi în reţea a BŞ USARB, în perioada 31octombrie - 10 noiembrie 2018, a efectuat o vizită de documentare în bibliotecile universitare din Carolina de Nord, SUA, precum şi în Biblioteca Congresului, în calitate de participant în programul Open World (Lumea Deschisă), împreună cu câţiva colegi din bibliotecile instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova.
2019, 28 octombrie - Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis la Informaţie
...În..cadrul Săptămânii Internaţionale a Accesului Deschis la Informaţie, ediția XI-a, derulată în perioada 22-28 octombrie, bibliotecarii USARB, asigurând durabilitatea Proiectului LNSS, au oferit o gama largă de activităţi şi servicii de acces deschis ce au susținut tema „Proiectarea fundamentelor echitabile pentru cunoștințe dechise".
2018, 4 octombrie - Şedinţa de management şi Conferința finală a proiectului „Servicii de suport pentru rețeaua de biblioteci: modernizarea bibliotecilor din Armenia, Moldova și Belarus prin dezvoltarea personalului de bibliotecă și reformarea bibliotecilor” (LNSS)
Bibliotecarii USARB, în perioada 3-5 octombrie 2018, au participat la Şedinţa de management şi Conferinţa finală a Proiectului „Servicii de suport pentru rețeaua de biblioteci: modernizarea bibliotecilor din Armenia, Moldova și Belarus prin dezvoltarea personalului de bibliotecă și reformarea bibliotecilor” (LNSS), proiect desfășurat în cadrul programului Erasmus+ finanțat de Uniunea Europeană, care şi-a ţinut lucrările la Academia de Administrare Publică şi Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.
2018, 23-25 august - Minsk, Belarus. Cursurile de limbă engleză pentru bibliotecari (ESP)
În...perioada 21-27 august 2018, la Biblioteca Fundamentală a Universității de Stat din Belarus, în cadrul Programului Erasmus+ , Proiectului „Servicii de suport pentru rețeaua de biblioteci: modernizarea bibliotecilor în Armenia, Moldova şi Belarus prin dezvoltarea personalului bibliotecar şi reformarea bibliotecilor [LNSS]”, au fost organizate Cursurile de limbă engleză pentru bibliotecari (ESP). La instruire au participat bibliotecari din universitățile partenere din R. Moldova şi R. Belarus: Academia de Administrare Publică pe lângă Președintele Republicii Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat din Belarus, Academia de Management pe lângă Președintele Republicii Belarus, Universitatea de Stat din Grodno, Universitatea Tehnică de Stat din Brest , precum şi bibliotecari din Biblioteca Naţională – partener asociat al Proiectului.
Citește mai departe...2018, 20 iunie - Şedința de tip cluster organizată de Oficiul Național Erasmus+
..Elena..Harconiţa, director Biblioteca Ştiinţifică USARB şi Lina Mihaluţa, director adjunct, au participat în data de 20 iunie la o ședință de tip cluster organizată de Oficiul Național Erasmus+. Ședința a fost dedicată bibliotecilor din cadrul universităților din Republica Moldova. Participanții la eveniment au împărtășit experiența de participare în proiectele Erasmus+, dar și în alte proiecte internaționale. În același timp, au fost discutate posibilitățile de aplicare la noile proiecte Erasmus+ de către bibliotecile universitare.
2018, 14 iunie - Şedința de monitorizare a proiectului „Servicii de suport pentru rețeaua de biblioteci: modernizarea bibliotecilor din Armenia, Moldova și Belarus prin dezvoltarea personalului de bibliotecă și reformarea bibliotecilor”
..Echipa..de.. proiect.. a Bibliotecii Ştiinţifice USARB : Elena Harconiţa, Director, Lina Mihaluţa, Director adjunct, Igor Afatin, Director adjunct, Valentina Topalo, bibliotecar principal de la Biblioteca Ştiinţifică USARB au participat la şedința de monitorizare a proiectului „Servicii de suport pentru rețeaua de biblioteci: modernizarea bibliotecilor din Armenia, Moldova și Belarus prin dezvoltarea personalului de bibliotecă și reformarea bibliotecilor”, care s-a desfășurat la 14 iunie la Biblioteca Ştiinţifică a Academiei de Administrare Publică din Chişinău.
2018, 14 mai - Monitorizarea Proiectului MISISQ Tempus project 543929-LT-JPGR Modern Information Services for Improvement Study Quality
Elena...Harconiţa,...directorul Bibliotecii a participat la Conferinţa de Monitorizare a Proiectului TEMPUS – Modern Information Service for Improvement Study Quality - Servicii Informaționale Moderne pentru Îmbunătățirea Calității Studiilor (2013-2016) cu comunicarea MISISQ -DEZVOLTARE DURABILĂ ÎN BIBLIOTECA ŞTIINŢIFICĂ USARB , relatând despre realizările bibliotecarilor bălţeni după finalizarea proiectului, inclusiv despre Modulul 4 Cultura Informatiei şi abilităţile de cercetare din Proiectul LNSS, Programul Erasmus+, în care au fost promovate produsele informaţionale create în MISISQ: http://primo.libuniv.md/, Repozitoriul Instituţional ORA USARB, experienţa de promovare în planurile de învăţământ USARB a culturii informaţiei.
23 APRILIE - ZIUA NAŢIONALĂ DE SENSIBILIZARE PRIVIND BIBLIOTECILE. BŞ USARB. RAPORT 2018 / ZIUA NAŢIONALĂ DE SENSIBILIZARE PRIVIND BIBLIOTECILE. BŞ USARB. AGENDA. RAPORT. ANALIZA SWOT
2018, 27 aprilie - Comunicat privind Întrunirea profesională a bibliotecarilor din Nordul Republicii Moldova
La..27...aprilie..2018 a avut loc Întrunirea profesională a bibliotecarilor din învăţământ din Nordul Republicii Moldova, organizată de Biblioteca Ştiinţifică USARB - Centru Biblioteconomic Departamental de comun acord cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova, Organele Locale de Specialitate în Domeniul Învăţământului din 15 raioane de Nord şi mun.Bălţi.
2018, 23 aprilie - Bibliotecarii USARB la Ziua Națională de Sensibilizare privind bibliotecile
Pe...23...aprilie...2018, de Ziua Națională de Sensibilizare privind bibliotecile, bibliotecarii USARB au participat la Academia de Administrare Publică, împreună cu reprezentanții corpului didactic al Academiei de Administrare Publică (AAP), Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), Institutului de Dezvoltare a Societății Informaționale (IDSI), precum și experţii internaţionali din România, Grecia și Norvegia.
2018, 20-21 aprilie - Bibliotecarii USARB la Simpozionul naţional din Suceava dedicat Zilei Bibliotecarului şi Centenarului Marii Uniri
În..zilele..de..20 și 21 aprilie 2018, un grup de bibliotecari de la Biblioteca Ştiinţifică USARB, au participat la ediția a II-a a Simpozionului național cu participare internațională „Contribuția bibliotecii la afirmarea diversității culturale în spațiul românesc", prilejuit de sărbătorirea Zilei Internaționale a Cărții și a drepturilor de autor și a Zilei bibliotecarului (23 aprilie).
Citește mai departe...23..APRILIE..– ZIUA NAŢIONALĂ DE SENSIBILIZARE PRIVIND BIBLIOTECILE. Program
2018, 28 martie - Participarea Bibliotecii Ştiinţifice USARB la Simpozionul ANUL BIBLIOLOGIC 2017
Un..grup..de..bibliotecari universitari de la Balţi, Elena Harconiţa, Lina Mihaluţa şi Elena Ţurcan, au participat în data de 28 martie 2018, alături de circa 160 de participanţi, la Simpozionul științific Anul Bibliologic 2017, ediția a XXVII-a, cu genericul ,,Bibliotecile în perspectiva dezvoltării durabile: dimensiuni biblioteconomice și umane”, desfăşurat la Biblioteca Națională a Republicii Moldova.
Citește mai departe...2018, 20 martie - Training la Biblioteca Ştiinţifică USARB
..Studenţii...de la Facultatea de Drept şi Ştiinţe sociale, specialitatea Asistenţă socială şi-au consolidat capacitățile în cadrul Trainingului desfăşurat în data de 20 martie la Biblioteca Ştiinţifică USARB.
Trainingul a fost organizat în cadrul Programului Erasmus+ Proiectul Servicii de suport pentru reţeaua de biblioteci: modernizarea bibliotecilor în Armenia, Moldova şi Belarus prin dezvoltarea personalului bibliotecar şi reformarea bibliotecilor.
Citește mai departe...2018, 5-9 martie - Săptămâna Educaţiei Deschise la Biblioteca Ştiinţifică USARB
În..BŞ..USARB..s-a dat startul la cea de-a treia ediţie a Săptămânii Educaţiei Deschise, care are drept scop creşterea gradului de conştientizare cu privire la mişcare şi impactul acesteia asupra predării şi învăţării la nivel mondial.
2018, 14-23 februarie - Lunarul Licenţiatului
Începând cu data de 14 februarie 2018 până în 23 februarie 2018 circa 132 de studenţi din anii terminali, studii de licenţă şi masterat de la Facultatea de Litere, împreună cu cadrele didactice: Oxana Chira, Valentina Enciu, Elena Sirota, Adela Novac, Angela Coşciug, Viorica Condrat, Ana Pomelnicova, Ludmila Răciulă, Daniela Baciu, Viorica Cebotaroş, Victoria Mascaliuc, au participat la Lunarul studenţilor de la ciclul I de instruire, Masteranzilor şi Doctoranzilor, organizat anual de către Biblioteca Ştiinţifică USARB.
Colaborarea şi parteneriatul stabilit de Biblioteca şi Facultăţile Universităţii ş-au găsit expresie în realizarea Proiectului Internaţional Programul Erasmus + Proiectul Servicii de suport pentru reţeaua de biblioteci: modernizarea bibliotecilor în Armenia, Moldova şi Belarus prin dezvoltarea personalului bibliotecar şi reformarea bibliotecilor Bibliotecariii au împărtăşit experienţele proprii şi au diseminat bunele practici achiziţionate.
Citește mai departe...2018, 23 februarie - Colloquia Bibliothecariorum IN MEMORIAM FAINA TLEHUCI
În..data..de..23 februarie 2018, la Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi a luat start cea de-a 6-a ediţie a Colloquia Bibliothecariorum IN MEMORIAM FAINA TLEHUCI. În cuvântul de deschidere, Elena HARCONIŢA, directoarea Bibliotecii Ştiinţifice USARB, a relatat despre managementul aplicat de Faina TLEHUCI, prezentând o retrospectivă din rapoartele anuale ale secolului trecut.
Citește mai departe...2018, 6 februarie - Şedință de lucru privind implementarea Proiectului LNSS
...Şedință de lucru privind implementarea Proiectului LNSS „Servicii de suport pentru rețeaua de biblioteci: modernizarea bibliotecilor din Armenia, Moldova și Belarus prin dezvoltarea personalului de bibliotecă și reformarea bibliotecilor” programului Erasmus+ Consolidarea capacităților în domeniul învățământului superior (2015-2018), a avut loc în data de 6 februarie 2018 la Biblioteca Ştiinţifică a Academiei de Administare Publică.
2017, 8 decembrie - Lecţia LibUnivCatalog - Catalog partajat a 7 biblioteci universitare din R. Moldova pe platforma ExLibris Primo
În...data...de 8 decembrie, 2017, la Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi pentru studenţii de la Masterat a fost promovată Lecţia LibUnivCatalog - Catalog partajat a 7 biblioteci universitare din R. Moldova pe platforma ExLibris Primo : strategii de căutare, crearea contului, căutare, filtrare, rezervare, exportul informaţiilor, formator Aculina MIHALUŢA, director adjunct BŞ USARB. Lecţia face parte din modulul Cultura Informaţiei şi abilităţi de cercetare în cadrul Proiectului internaţional Servicii de suport pentru rețeaua de biblioteci: modernizarea bibliotecilor în Armenia, Moldova şi Belarus prin dezvoltarea personalului bibliotecar şi reformarea bibliotecilor, Programul Erasmus+ Capacity Building in the Field of Higher education (CBHE) Consolidarea capacităților în domeniul învățământului superior (2015 – 2018).
2017, 7 decembrie - Lecţia Managementul referinţelor bibliografice. Software de gestiune a referinţelor bibliografice
În...cadrul...Modulul 4 Cultura Informaţiei şi abilităţi de cercetare all Proiectului Library Network Support services (LNSS), Programul Erasmus+, desfăşurat la Biblioteca Ştiinţifică USARB a fost promovată Lecţia Managementul referinţelor bibliografice. Software de gestiune a referinţelor bibliografice pentru masteranzii de la specialitatea Supervizare în Asistenţă socială, Managementul administraţiei publice, formator Anna NAGHERNEAC, şef serviciu Informare şi cercetare bibliografică. Masteranzii au fost informaţi despre oportunităţile Softului personal de adăugare, organizare şi citare a referinţelor bibliografice – Mendeley, EndNote, Zotero, stiluri/metode de citare. Legea privind dreptul de autor şi drepturile conexe. Drepturile de autor. Restricții. Evitarea plagiatului. Etica profesională a autorului.
2017, 4 decembrie - Lecţia Instrumente de regăsire a informaţiilor pentru studii şi cercetare. Discuţii de consolidare a cunoştinţelor
În...cadrul...proiectului Proiectului Library Network Support services (LNSS) Servicii de suport pentru rețeaua de biblioteci: modernizarea bibliotecilor în Armenia, Moldova şi Belarus prin dezvoltarea personalului bibliotecar şi reformarea bibliotecilor, Programul Erasmus+ Capacity Building in the Field of Higher education (CBHE) Consolidarea capacităților în domeniul învățământului superior (2015 – 2018), modulul Cultura Informaţiei şi abilităţi de cercetare, la Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, a fost promovată lecţia Instrumente de regăsire a informaţiilor pentru studii şi cercetare. Discuţii de consolidare a cunoştinţelor: definirea nevoilor de informare, motoare de căutare, directorii on-line, portaluri ştiinţifice) şi Baze de date cu acoperire multidisciplinară (criterii de căutare/sortare/arhivare, baze de date EBSCO, SpringerLink, gestionarea rezultatelor, consolidarea cunoştinţelor: teste, sarcini, exploatarea bazelor de date, formator Mihaela STAVER, bibliotecar principal; serviciul Cercetare. Asistenţa de specialitate pentru masteranzii de la specialitatea Supervizare în Asistenţă socială, Managementul administraţiei publice.
2017, 20 noiembrie - Trainingul Modulul 4 Cultura Informaţiei şi abilităţi de cercetare în cadrul Proiectului Library Network Support services (LNSS), Programul Erasmus+, a fost desfăşurat la Biblioteca Ştiinţifică USARB
...La..20 noiembrie, 2017, la Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, a fost desfăşurat Trainingul Modulul 4 Cultura Informaţiei şi abilităţi de cercetare (Program) în cadrul Proiectului internaţional Servicii de suport pentru rețeaua de biblioteci: modernizarea bibliotecilor în Armenia, Moldova şi Belarus prin dezvoltarea personalului bibliotecar şi reformarea bibliotecilor, Programul Erasmus+ Capacity Building in the Field of Higher education (CBHE) Consolidarea capacităților în domeniul învățământului superior (2015 – 2018).
2017, 10 noiembrie - Comunicat privind Conferința anuală ABRM Transformăm Bibliotecile – Transformăm Comunitățile desfăşurată la Universitatea de Stat „Alecu Russo”din Bălţi.
...În..cadrul Conferinţei naţionale anuale a Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) Transformăm Bibliotecile – Transformăm Comunitățile, din 10 noiembrie 2017, care s-a desfăşurat la Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, Elena Harconița, directorul Bibliotecii Ştiinţifice USARB şi Rodica Sobieski-Camerzan, director a Bibliotecii Ştiinţifice AAPM, au prezentat proiectele: Servicii de suport pentru rețeaua de biblioteci: modernizarea bibliotecilor în Armenia, Moldova şi Belarus prin dezvoltarea personalului bibliotecar şi reformarea bibliotecilor, cofinanțat prin Programul Erasmus+ al Uniunii Europene de Consolidare a Capacităților (2016-2018); Modernizarea serviciilor bibliotecilor universitare din Republica Moldova (2016-2019), finanţat de Programul Norvegian de Cooperare în domeniul învăţământului superior cu Eurasia, dezvoltat în parteneriat între Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea din Bergen, Norvegia, Universitatea Transilvania din Braşov, România şi 18 biblioteci universitare din Moldova; Servicii Informaționale Moderne pentru Îmbunătățirea Calității Studiilor, Programul TEMPUS MISISQ (2013 -2016).
Citește mai departe...2017, 8 noiembrie - Elena Harconiţa, directorul Bibliotecii Ştiinţifice USARB a participat la ciclul de reuniuni profesionale, prilejuite de consemnarea a 185 de ani de la fondarea Bibliotecii Naționale
...Elena..Harconiţa, directorul Bibliotecii Ştiinţifice USARB, a participat la ciclul de reuniuni profesionale, prilejuite de consemnarea a 185 de ani de la fondarea Bibliotecii Naționale „Consolidarea și dezvoltarea bibliotecilor – axa implementării noului cadru strategic și de reglementare”, (1-2 noiembrie 2017) despre care a relatat la Conferinţa de Dezvoltare profesională a bibliotecarilor USARB la 8 noiembrie.
Citește mai departe...Calendar 2018 : SERVICII DE SUPORT PENTRU REŢEAUA DE BIBLIOTECI: MODERNIZAREA BIBLIOTECILOR ÎN ARMENIA, MOLDOVA ŞI BELARUS PRIN DEZVOLTAREA PERSONALULUI BIBLIOTECAR ŞI REFORMAREA BIBLIOTECILOR [SSRB] = (LIBRARY NETWORK SUPPORT SERVICES) [LNSS] / Biblioteca Ştiintifica USARB. – Bălţi : [S.n.], 2017. – 13 p.
Calendarul...este dedicat Proiectului Servicii de Suport Pentru Reţeaua de Biblioteci: Modernizarea Bibliotecilor în Armenia, Moldova şi Belarus prin dezvoltarea personalului bibliotecar şi reformarea bibliotecilor [SSRB]
2017, 12 octombrie - Secţunea Biblioteconomie şi Ştiinţele Informării în cadrul Conferinței științifico-practice cu participare internațională „Tradiție și inovare în cercetarea științifică”
...La..12..octombrie, în sala de Conferinţe a Bibliotecii Ştiinţifice USARB, şi-a desfăşurat lucrările secţiunea: BIBLIOTECONOMIE ŞI ŞTIINŢELE INFORMĂRII în cadrul Conferinței științifico-practice cu participare internațională Colloquia Professorum „Tradiție și inovare în cercetarea științifică”, ediția a VII-a, dedicată celor 72 de ani de la fondarea Universităţii şi a Bibliotecii.
2017, 6 octombrie - Participare la Masa rotundă „Indicatorii de impact ai proiectului LNSS”
Reprezentanții Bibliotecii Ştiinţifice a USARB, membrii echipei de proiect LNSS, Elena Harconiţa, Lina Mihaluţa, Igor Afatin, Valentina Topalo, au participat în data de 6 octombrie, la masa rotundă „Indicatorii de impact ai proiectului LNSS” : Servicii de suport pentru rețeaua de biblioteci: modernizarea bibliotecilor din Armenia, Moldova și Belarus prin dezvoltarea personalului de bibliotecă și reformarea bibliotecilor, implementat în cadrul Programului ERASMUS+ „Consolidarea capacităților în domeniul învățământului superior (2015 – 2018)”, desfăşurat în incinta Bibliotecii Științifice a Academiei de Administrare Publică.
Citește mai departe...2017, 24-30 septembrie - Bibliotecarii USARB la Trainingul Managementului calității, Creta
......În....perioada 24-30 septembrie 2017, membrii echipei de proiect a BŞ USARB, Elena Harconiţa, director, Lina Mihaluţa, director adjunct, Valentina Topalo, şef serviciu, au participat la trainingul internațional, desfășurat la Universitatea din Creta, Grecia în cadrul proiectului internațional, „Servicii de suport pentru rețeaua de biblioteci: modernizarea bibliotecilor din Armenia, Moldova și Belarus prin dezvoltarea personalului bibliotecar și reformarea bibliotecilor”, proiect ce se desfășoară în cadrul programului Erasmus+ „Consolidarea capacităților în domeniul învățământului superior”, finanțat de către Comisia Europeană.
Citește mai departe...2017, 6-8 septembrie - Diseminarea participării la Conferinţa Națională a Asociației Bibliotecarilor din Brașov, România
Silvia...Ciobanu, şef serviciu Marketing. Activitate editorială a participat la Conferinţa Națională a Asociației Bibliotecarilor din România, Brașov (6-8 septembrie 2017) despre care a relatat bibliotecarilor USARB începând cu programul evenimentului, comunicarea ,,Cultura Informației în proiectul internațional LNSS”, trecând la site-ul Conferinței Naționale a Asociației Bibliotecarilor din România.
2017, 4 septembrie - Monica Babuc, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, în vizită la Biblioteca Științifică USARB
La.....4...septembrie 2017, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) a inaugurat oficial Anul Universitar 2017-2018 în sala mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți.După festivitate, Ion Gagim, Rectorul USARB, Monica Babuc, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Academicianul Ion Tighineanu, vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei, Slavian Vlad, directorul Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălţi, au vizitat Biblioteca Ştiinţifică USARB. Oaspeţii au fost ghidaţi de Elena Harconiţa, directoarea Bibliotecii Ştiinţifice cale le-a relatat despre participarea Bibiliotecii ştiinţifice în proiectul LNSS.
2017, 23 iunie - Ședință de monitorizare a Proiectului Servicii de suport pentru rețeaua de biblioteci: modernizarea bibliotecilor din Armenia, Moldova şi Belarus prin dezvoltarea personalului de bibliotecă şi reformarea bibliotecilor, Programul Erasmus + Consolidarea capacităților în domeniul învățământului superior (2015 – 2018)
Pe...23...iunie 2017 la Biblioteca Ştiinţifică a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, a avut loc Ședința de monitorizare a Proiectului Servicii de suport pentru rețeaua de biblioteci: modernizarea bibliotecilor din Armenia, Moldova şi Belarus prin dezvoltarea personalului de bibliotecă şi reformarea bibliotecilor, Programul Erasmus + Consolidarea capacităților în domeniul învățământului superior (2015 – 2018) cu participarea Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Oficiul Național Erasmus+ în Moldova, Claudia Melinte și Cristina Gherman.
Citește mai departe...2017, 5-6 iunie - Trainingul Limba Engleză pentru scopuri specifice (ESP) în cadrul Proiectului LNSS Library Network Support Services (LNSS): modernizing libraries in Armenia, Moldova and Belarus through library staff development and reforming library services, Programul Erasmus+
30...de...bibliotecari ai Bibliotecii Ştiinţifice USARB au participat, în zilele de 5-6 iunie 2017, la trainingul Limba Engleză pentru scopuri specifice (ESP) în cadrul Proiectului LNSS Library Network Support Services (LNSS): modernizing libraries in Armenia, Moldova and Belarus through library staff development and reforming library services, Programul Erasmus+. După mesajul de inaugurare a trainingului de către Nelly Amarfii-Railean, prorector pentru relaţii internaţionale USARB şi Elena Harconiţa, directoarea Bibliotecii Ştiinţifice, formatorii internaţionali Profesorul Gerard CULLEN și profesorul-trainer Swen RIDDELL de la Pyramida Group, Germania, au divizat participanţii în două grupuri: nivel avansat şi începători / intermediari în domeniul limbii engleze.
23...aprilie.. ZIUA BIBLIOTECARULUI în Republica Moldova http://lex.justice.md
SĂPTĂMÂNA NAŢIONALĂ DE SENSIBILIZARE PRIVIND BIBLIOTECILE. PROGRAM
Library Network Support Services
Library National Awareness Week Inauguration Flash Mob
Scientific Library USARB. Library National Awareness Day 2017
Library National Awareness Day in USARB 2017[Resursă electronică] : [Raport] / Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi ; realizat: Elena Harconiţa, Aculina Mihaluţa, Valentina Topalo. – Bălţi, 2017
Citește mai departe...2017, 7 aprilie - Coordonatorul CIUE Valentina Topalo a participat la evenimentul din Râşcani
În...data de...7 aprilie, Valentina Topalo, coordonatorul Centrului de Informare al Uniunii Europene al Bibliotecii Științifice USARB, a participat la inaugurarea Centrului de Informare al Uniunii Europene la Biblioteca Publică din Râșcani, cu susţinerea Delegației Uniunii Europene în Moldova și Proiectului Național Novateca.
2017, 29 martie - Participarea Bibliotecii Ştiinţifice USARB la Simpozionul ANUL BIBLIOLOGIC 2016
În..cadrul..Simpozionului Anul Bibliologic 2016: „Biblioteca Națională a Republicii Moldova – platformă de incluziune profesională pentru comunitatea bibliotecară”, ediția a 26-a din 29 martie 2017, organizat de Ministerul Culturii și Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, Programul Național „Novateca” și Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale, alături de mai bine de 150 de participanţi, Biblioteca Ştiinţifică USARB a fost reprezentată de Elena Harconiţa, directorul BŞ USARB şi Silvia Ciobanu, şef Centru Marketing şi activitatea editorială.
2017, 17 martie - Comunicat privind întrunirea profesională a bibliotecarilor din învăţământ din Nordul Republicii Moldova
...În..data..de 17 martie 2017, la Biblioteca Ştiinţifică USARB a avut loc Atelierul Profesional al bibliotecarilor din învăţământ din Nord, la care au participat 60 de bibliotecari şcolari, de colegiu şi şcoli profesionale, specialişti responsabili de activitatea bibliotecilor şcolare din OLSDI, zona de Nord a Republicii Moldova, raioanele Briceni, Donduşeni, Drochia, Edineţ, Făleşti, Floreşti, Glodeni, Ocniţa, Rezina, Rîşcani, Sângerei, Soroca, Şoldăneşti, Teleneşti, Ungheni şi mun. Bălţi, bibliotecari universitari.
2017, 28 februarie - 4 martie, Dresden, Germania. Conferinţa de diseminare a Proiectelor Internaţionale Erasmus+ şi Parteneriatul Moldovei cu Norvegia şi România
...Elena..Harconiţa,..director BŞ USARB şi Valentina Topalo, şef serviciu Activităţi Infobibliotecare, CD ONU, CIUE, au relatat despre participarea la întîilnirea în cadrul proiectului ERASMUS + Capacity Building in the Field of Higher Education (CBHE), Project Management Committee (PMC) Meeting : Library Network Support Services: modernising libraries in Armenia, Moldova and Belarus through library staff development and reforming libraries [LNSS], desfăşurată la DRESDEN, GERMANIA, în data de 28 februarie - 4 martie 2017.
2017, 24 februarie - Conferința Symposia Investigatio Bibliotheca, Ediţia a IX-a, 2017

2017, 10 februarie - Trainingul Modulul-Pilot nr. 8 ,,Politica de Dezvoltarea a Colecţiilor de bibliotecă” în cadrul Programului Erasmus + Consolidarea capacităților în domeniul învățământului superior
...La...10 februarie 2017, în incinta Bibliotecii Ştiinţifice USARB, a avut loc Trainingul Modulul - Pilot nr. 8 ,,Politica de Dezvoltarea a Colecţiilor de bibliotecă” în cadrul Programului Erasmus+ Consolidarea capacităților în domeniul învățământului superior „Servicii de suport pentru rețeaua de biblioteci: modernizarea bibliotecilor în Armenia, Moldova şi Belarus prin dezvoltarea personalului bibliotecar şi reformarea bibliotecilor (LNSS) ".
2017, 31 ianuarie - Adunare de producere privind raportul de activitate a BȘ USARB, 2016
...Cu..un..minut de reculegere în memoria regizorului, fostului Ministru al Culturii, Ion Ungureanu a început adunarea de producere din 31 ianuarie la Biblioteca Științifică USARB. Elena Harconiţa, directoarea Bibliotecii, a vorbit despre realizările Bibliotecii Științifice pe parcursul anului 2016 în raportul de activitate Competența și rolul Bibliotecii Științifice USARB în susținerea procesului de învățământ și cercetare științifică a BȘ USARB prezentat în cadrul Senatului.
Citește mai departe...2016, 16 decembrie - Biblioteca Ştiinţifică în cadrul Proiectului LNSS - Erasmus +
...În..data de..16..decembrie 2016, Elena Harconiţa, directorul Bibliotecii Ştiinţifice USARB, a participat la ședința de monitorizare a proiectului Servicii de suport pentru rețeaua de biblioteci: modernizarea bibliotecilor din Armenia, Moldova şi Belarus prin dezvoltarea personalului de bibliotecă şi reformarea bibliotecilor, implementat în cadrul programului Erasmus+ Consolidarea capacităților în domeniul învățământului superior (2015 – 2018) cu comunicarea Proiectul LNSS - Erasmus + : realizări şi impact, specificînd implementarea unor aspecte din pachetele de lucru ale Proiectului internaţional din care face parte Biblioteca Ştiinţifică USARB. Agenda
2016, 22 august - 2 septembrie - LNSS Curriculum Training
....De..la..22..august până la 2 septembrie 2016 la Institutul Tehnologic din Limerick, Irlanda, a avut loc trainingul „LNSS Curriculum Training”, organizat în cadrul proiectului „Library Network Support Services: modernising libraries in Armenia, Moldova and Belarus through library staff development and reforming libraries [LNSS]”.
Citește mai departe...2016, 4-5 aprilie - Trainingul ESP (English for Specific Purposes) - Engleză pentru scopuri specifice
..În..data de...4-5 aprilie 2016, la Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, participantă în Proiectul ERASMUS+ Consolidarea capacităților în domeniul învățământului superior - Capacity Building in the Field of Higher education (CBNE) - Biblioteca din rețea - Servicii de suport: modernizarea bibliotecilor din Armenia, Moldova și Belarus, a avut loc Trainingul ESP English for Specific Purposes - Engleză pentru scopuri specifice. Grup ţintă: 33 bibliotecari universitari.
Citește mai departe...2016, 23 martie - Şedinţa de diseminare privind implementarea Proiectelor naţionale şi internaționale la Biblioteca Științifică USARB
Pe...data de 23...martie, la şedinţa de diseminare, Elena Harconiţa, directoarea Bibliotecii, a relatat despre Lansarea Proiectului ERASMUS+ Consolidarea capacităților în domeniul învățămîntului superior - Capacity Building in the Field of Higher education (CBNE) - Biblioteca din rețea - Servicii de suport: modernizarea bibliotecilor din Armenia, Moldova și Belarus, desfășurat la Braşov, România. Proiectul urmărește crearea și întreținerea unei Rețele de Servicii de suport în Țările Parteneriatului Estic „Biblioteca în rețea”, care ar urma să transforme bibliotecile din instituțiile implicate în proiect în unele moderne, relevante și accesibile.
Citește mai departe...2016, 7-10 martie - Lansarea Proiectului ERASMUS+ Consolidarea capacităților în domeniul învățământului superior - Capacity Building in the Field of Higher education (CBNE) - Biblioteca din rețea - Servicii de suport: modernizarea bibliotecilor din Armenia, Moldova și Belarus
În...perioada...7-10 martie 2016, Elena Harconiţa, directorul BŞ USARB şi Lina Mihaluţa, director adjunct, au participat în Braşov, România, la inaugurarea Proiectului ERASMUS+ Consolidarea capacităților în domeniul învățământului superior: Biblioteca din rețea - Servicii de suport: modernizarea bibliotecilor din Armenia, Moldova și Belarus prin dezvoltarea personalului de bibliotecă și modernizarea bibliotecilor - Library Network Support Services: modernizing libraries in Armenia, Moldova and Belarus through library staff development and reforming libraries.
Citește mai departe...