Много Joomla шаблонов на www.templete.ru

26-03-2018

Cine polskaCele mai interesante filme poloneze vor putea fi văzute în cadrul Festivalul CinePOLSKA, care va avea loc la Bălți în perioada 30 martie - 1 aprilie 2018, în sala de conferințe a Bibliotecii Științifice USARB. Toate filmele vor avea subtitrare în limba română, iar intrarea va fi liberă.

Festivalul CinePOLSKA este singura ocazie din an pentru a vedea la Bălți cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia și în lume. După proiecțiile de la București și Chișinău desfășurate în toamna anului trecut, filmele pornesc acum la drum către alte orașe. În perioada 15 martie – 1 aprilie, proiecțiile în România vor avea loc la Galați și Târgu Mureș, iar în Moldova – la Bălți.

Festivalul începe vineri, 30 martie, cu proiecția filmului „Imaginea de apoi”. Regizorul filmului, Andrzej Wajda, este o legendă a cinematografiei poloneze, laureat al premiilor Oscar și Palme d’Or, precum și al altor premii internaționale importante. El este omul care, în toată creația sa, a arătat cât de importantă este libertatea în viața noastră. Dând exemplu soarta extrem de tragică a pictorului Władysław Strzemiński, a cărui viață a fost distrusă de sistemul comunist, renumitul regizor amintește încă o dată despre forța umană și cruzimea sistemului.

Sâmbătă, 31 martie, spectatorii vor putea vedea producția americană „Grădina speranței”, realizată de regizoarea de origine neozeelandeză Niki Caro. Filmul vorbește despre familia Antoninei și a lui Jan Żabiński – directorul Grădinii Zoologice din Varșovia și soția lui - care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în vila lor aflată pe terenul grădinii zoologice, au salvat peste 300 de evrei. Pentru ajutorul dat evreilor, cei doi polonezi au primit titlul de „Drept între Popoarele Lumii” acordat de Institutul Yad Vashem de la Ierusalim.

Cu ocazia împlinirii anul trecut a 150 de ani de la nașterea Mariei Skłodowska-Curie, în încheierea CinePOLSKA, duminică, 1 aprilie, vă invităm la o coproducție internațională în regia lui Marie Noëlle.

Organizatorul festivalului este Institutul Polonez din București, în colaborare cu Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedInSubmit to LiveinternetSubmit to LivejournalSubmit to MoymirSubmit to VkcomSubmit to Yaru Submit to FlickrSubmit to Google+Submit to YouTube

Care este pentru Dumneavoastră principala sursă de documentare?

Abonează-te la NEWSLETTER!

captcha 
Conditii de Utilizare