Много Joomla шаблонов на www.templete.ru

30-03-2018

În zilele de 21-23 martie 20I8, Elena Cristian, şef serviciu Dezvoltarea şi prelucrarea resurselor informaţionale la BŞ USARB, a participat la atelierul ,,Politica de prezervare a colecţiilor de documente”, parte componentă a proiectului ,,Early 19th Century Bessarabian Charters and Historical Documents", în cadrul programului Guvernului SUA, Fondul Ambasadorilor pentu Conservare. Atelierul a fost organizat de Biblioteca Naţională a Republicii Moldova în colaborare cu Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova ,,Alexe Rău”. În calitate de traineri formabilii i-au avut pe Nancy Lev-Alexander, specialist în Stabilizarea colecţiilor / Conservarea preventivă, Alan Haley, specialist Prezervare de la Direcţia de Conservare a Bibliotecii Congresului, Washington D.C., SUA. http://www.loc.gov/preservation/

Cristian atelier1Evenimentul a început cu mesajul de salut transmis de Jacob Nadal, Director pentru Conservare, Biblioteca Congresului SUA, care a mulţumit pentru invitaţie şi posibilitatea întâlnirii bibliotecarilor SUA cu colegii moldoveni, pentru găzduirea atelierului profesional de Biblioteca Naţională a Republicii Moldova.

Elena Pintelei, directorul general al BNRM, a vorbit despre importanţa procesului de prezervare a colecţiilor, despre interesele comune pe care le au bibliotecarii din diferite ţări şi oportunitatea de a fi împreuna, de a împărtăşi idei, a elabora diverse politici şi concepte fundamentale de prezervare, accentuând rolul BNRM în această problemă.

A urmat prezentarea participanţilor - bibliotecarilor responsabili de colecțiile Bibliotecii Naţionale a R.Moldova, Arhivei Naţionale a Republicii Moldova, Camerei Naţionale a Cărţii din Republica Moldova, Bibliotecii Ştiinţifice Centrale ,,Andrei Lupan” a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Bibliotecii Ştiinţifice a Universităţii de Stat ,,A. Russo” din Bălţi, Bibliotecii Republicane Ştiinţifce Agricole a Universităţii Agrare de Stat din Moldova, Bibliotecii Ştiinţifice a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie ,,N. Testemiţanu”, Bibliotecii Municipale ,,B.P. Hasdeu”, Muzeului Literaturii Române ,,Mihail Kogăliceanu”, Bibliotecii Naţionale pentru Copii ,,Ion Creangă”.

Formatorii au prezentat definiţii şi concepte, diverse metode fundamentale de prezervare, printre care prezervarea preventivă; securitatea de bază, managementul situaţiilor de urgenţă, utilizarea evaluării colecţiilor şi pregătirea pentru reformatare (incluzând digitizarea), politica sălilor de lectură, expoziţiilor, împrumuturilor de colecţii pentru expoziţii. Nu a lipsit nici sesiunea de întrebări şi răspunsuri.

Cristian atelier2Programul a inclus, de asemenea, prezentarea colecţiilor celei mai mari biblioteci din R.Moldova: numărul de unităţi, vârsta medie, diversitatea formatelor, tipurile de depozitare, vechimea clădirilor, utilizarea colecţiilor, numărul de vizitatori per an, numărul de personal, inclusiv de la prezervare şi cele mai mari provocări pentru BNRM în acest sens.

Turul bibliotecii efectuat împreună cu administraţia şi invitaţii străini au prilejuit momente de observaţii şi discuţiii privind starea clădirii, a spaţiilor de depozitare, prezervare, incluziv echipamentul tehnic disponibil, spaţiile de comunicare cu publicul - sălile de lectură, spaţiile expoziţionale, ori locurile de muncă ale personalului şi punctele de digitalizare. Scopul turului a fost depistarea provocărilor privind prezervarea şi elaborarea strategiilor de îmbunătăţire a acesteia.

În ultima zi a atelierului fiecare participant a vorbit despre provocările prezervării cu care se confruntă instituţiile lor, aplicând deja cunoştinţele asimilate şi fiind ajutaţi de traineri şi intervenţiile participanţilor. Lucrările atelierului au continuat cu prezentarea modelului de prezervare pentru BNRM, identificarea priorităţilor, activităţilor şi politicilor de conservare în celelalte instituţii.

Cristian certificatÎn corespundere cu cerinţele organizatorilor şi ale experţilor Bibliotecii Congresului, Elena Cristian, şef serviciu Dezvoltarea şi prelucrarea resurselor informaţionale a prezentat activitatea Bibliotecii universitare bălţene pe acest segment.

Toţi participanţii, mulţumiţi de oportunităţile acestui atelier, au intrat în posesia Certificatelor de participare, revenind în bibliotecile lor cu gânduri şi noi idei de îmbunătăţire a procesului de prezervare.

 FOTO

https://www.facebook.com/osoianu.vera/videos

https://www.moldpres.md/news/2018/03/21/18002282

https://ro.wikipedia.org/wiki/Biblioteca_Naţională_a_Republicii_Moldova

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedInSubmit to LiveinternetSubmit to LivejournalSubmit to MoymirSubmit to VkcomSubmit to Yaru Submit to FlickrSubmit to Google+Submit to YouTube

Care este pentru Dumneavoastră principala sursă de documentare?

Abonează-te la NEWSLETTER!

captcha 
Conditii de Utilizare