23-04-2021

În data de 23 aprilie 2021, la Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi a avut loc Conferinţa ştiinţifico-practică TRADIŢIE ŞI NOI PARADIGME DE CERCETARE ÎN BIBLIOTECONOMIE, Ediţia I.

conference

Lina MIHALUŢA, director adjunct al Bibliotecii Ştiinţifice USARB, a adresat un mesaj de felicitare tuturor bibliotecarilor din întreg Sistemul Naţional de Biblioteci din Republica Moldova şi colegilor de la Biblioteca Universităţii „Ștefan cel Mare” din Suceava, România, cu prilejul Zilei Bibliotecarului.

Ana PLĂMĂDEALĂ, consultant superior, Direcția arte și industrii creative, Ministerul Educaţiei Culturii şi Cercetării, a felicitat toţi bibliotecarii din Republica Moldova cu Ziua profesională, menţionând că ei sunt cei care veghează formarea tinerilor şi menţinerea unei societăţi prospere. În finalul discursului a fost menţionată activitatea îndelungată şi prodigioasă în cadrul Consiliului Biblioteconomic Naţional a dnei ex-director Elena HARCONIŢA, acordândui-se Diploma de onoare a Ministerului Educaţiei.

Un mesaj de felicitare şi gratitudine din partea Rectoratului şi a Dnei Rector, dr. Natalia GAŞIŢOI, a fost rostit de către Lidia PĂDUREAC, Prim-prorector pentru activitatea didactică, USARB, Preşedintele Consiliului Ştiinţific al BŞ USARB. Dumneaei a felicitat toţi bibliotecarii din ţară, dar în mod deosebit bibliotecarii Bibliotecii Ştiinţifice USARB, care cu multă dăruire de sine îşi dedică viaţa profesiei, reuşind să păstreze şi să consolideze veriga de legătură dintre cărţi şi societate.

Ex-directorul Bibliotecii Ştiinţifice USARB, Elena HARCONIŢA în mesajul său de felicitare cu prilejul Zilei Bibliotecarului şi a primei ediţii a Conferinţei ştiinţifico-practice Tradiţie şi noi paradigme de cercetare în biblioteconomie, a transmis colegilor multă sănătate, puteri în depăşirea provocărilor din aceste vremuri atât de periculoase, optimism, inspiraţie profesională, utilizatori consacraţi şi mândrie profesională.

conference 1Programul conferinţei a inclus 20 de comunicări prezentate în două secţiuni. În comunicările din prima secţiune BIBLIOTECILE VIITORULUI: POSIBILITĂŢI INFINITE au fost abordate subiecte ce ţin de pandemia globală şi influenţa ei asupra activităţii Bibliotecii Ştiinţifice USARB, asigurarea accesului la serviciile bibliotecii pe timp de pandemie: provocări şi oportunităţi (cazul BŞ ASEM); principalele caracteristici ale Identificatorului ORCID: sistemele şi metodele care importă automat cercetările ştiinţifice ale autorilor şi le adăugă în contul indicatorului; comunicarea profesională prin intermediul blogului Bibliotecarii USARB: Profesional, blog de profil biblioteconomic ce prezintă comunitatea bibliotecară a Bibliotecii Ştiinţifice USARB, constituind, în acelaşi timp, un instrument eficient de partajare a produsului ştiinţific, de susţinere a profesiei, de dezvoltare a culturii profesionale; utilizarea dispozitivelor intelegente de stocare a datelor în rețeaua locală a Biblioteci Științifice USARB, etc.

conference2În Secţiunea PATRIMONIUL DOCUMENTAR AL BIBLIOTECII ÎN ERA DIGITALĂ au fost prezentate momente/evenimente culturale desfăşurate în incinta Bibliotecii Universităţii „Ștefan cel Mare” din Suceava, România cu evidenţierea unor valori basarabene; din alte subiecte abordate menţionăm: metodologia cercetării bibliografice cu o varietatea de metode, reguli şi norme; procesul de Dotare a lectoratelor privind identificarea nivelului de acoperire cu resurse informaţionale a disciplinelor şi programelor de studiu în procesul de acreditare; operele marelui savant basarabean - Eugen Coşeriu, filozof al limbajului, scriitor, profesor universitar, una dintre marile personalităţi ale ştiinţei lingvistice mondiale cu prezenţe în colecția Bibliotecii Științifice USARB; contribuţia lui Mircea Ioniţă, lingvist, profesor universitar în activitatea ştiinţifică şi didactică, cu o valoare deosebită în formarea multor generaţii de filologi. „Prin labirintul cărţilor jubiliare româneşti, 2021”, este titlul ultimei comunicări cu o trecere în revistă a celor mai fascinante opere jubiliare ale marilor scriitori români, din colecţia Bibliotecii Ştiinţifice USARB: Nuvela „Fefeleaga” de Ion Agârbiceanu, „Cartea cu jucării” de Tudor Arghezi, „Zbor frânt" – Vladimir Beşleagă etc.

Participanţii la eveniment au avut prilejul să studieze publicaţiile din expoziţiile:

  • VALOAREA PROFESIEI DE BIBLIOTECAR (Bibliotecari renumiţi din istoria culturii mondiale în colecţiile BŞ USARB) Centrul Cercetare şi activitate metodologică;
  • CARTEA ESTE SIMBOLUL UNIVERSULUI Sala de împrumut nr. 1 Documente ştiinţifice, beletristică;
  • CARTEA, ÎNŢELEPCIUNEA FUNDAMENTALĂ A VIEŢII OMULUI Sala de lectură nr. 4 Documente în Limbi Străine;
  • PROMOVAREA LECTURII, PUBLICĂRII ŞI A DREPTURILOR DE AUTOR (26 aprilie - Ziua proprietăţii intelectuale) Sala de lectură nr. 1 Ştiinţe Socioumanistice şi economice;
  • IMPORTANȚA LECTURII PENTRU DEZVOLTAREA INTELIGENȚEI EMOȚIONALE ȘI RELAȚIONALE A ELEVILOR Sala de împrumut nr. 2 Documente metodice şi didactice.

Foto