05-05-2022

conf1Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi a organizat, în data de 5 mai 2022, Conferinţa ştiinţifico-practică TRADIŢIE ŞI NOI PARADIGME DE CERCETARE ÎN BIBLIOTECONOMIE , Ediţia a II-a.

Evenimentul s-a desfăşurat online cu participarea a 98 de bibliotecari din întregul Sistem Naţional de Biblioteci din Republica Moldova: Biblioteca Naţională a RM,  Biblioteca Republicană Tehnico-Științifică, Biblioteca Centrală USM, Biblioteca Științifică ASEM, Biblioteca Republicană Științifică Agricolă a UASM, Biblioteca Științifică a Universității Pedagogice de Stat Ion Creangă”, cât şi din România: Universitatea „Ștefan Cel Mare”, Suceava şi biblioteci de la Botoşani.

În deschiderea Secţiunii, moderatoarea, Lina MIHALUŢA, director adjunct al Bibliotecii Ştiinţifice USARB, a adresat un mesaj de felicitare tuturor bibliotecarilor, prezentând programul conferinţei, care a inclus subiecte importante pentru consolidarea şi dezvoltarea Bibliotecii la ora actuală, menţionând, că scopul acestui eveniment se axează pe augumentarea rolului bibliotecii şi a biblioteconomiei în domeniul inovării şi cercetării.

Un mesaj de felicitare şi gratitudine din partea Rectoratului şi a Dnei Rector, dr., conf. univ. Natalia GAŞIŢOI, a fost rostit de către Lidia PĂDUREAC, Prim-prorector pentru activitatea didactică, USARB, Preşedintele Consiliului Ştiinţific al BŞ USARB. Dumneaei a salutat toţi bibliotecarii participanţi la această Conferinţă, cu un generic atractiv şi provocator, cu referiri la tradiţiile acumulate în timp de către bibliotecile universitare, precum şi la noile paradigme de cercetare în domeniul biblioteconomiei, evidenţiind faptul, că bibliotecile se orientează spre ceea ce este modern, dar ţin cont şi de practicile acumulate pe parcursul timpului.

Elena PINTELEI, Director general al Bibliotecii Naţionale a RM, preşedinte al Asociaţiei Bibliotecarilor din RM, a felicitat toţi bibliotecarii şi a remarcat, că această zi frumoasă de primăvară a adunat bibliotecarii la un for ştiinţific, ce creează o platformă de discuţie pentru toţi care sunt mereu în căutarea de noi paradigme de dezvoltare atât a instituţiei, cât şi a comunităţii pe care ei o deservesc.

conf2

Şedinţa în plen a inclus comunicarea, care a trezit interes, O viziune asupra Repozitoriului instituţional ORA USARB şi Biblioteca Digitală, prezentată de Valentina TOPALO, bibliotecar principal, BŞ USARB, cu informaţie despre eficiența utilizării documentelor din aceste arhive instituţionale de către comunitatea universitară.

Programul conferinţei a inclus 13 comunicări prezentate în două secţiuni. În comunicările din prima secţiune BIBLIOTECILE VIITORULUI: POSIBILITĂŢI INFINITE au fost abordate subiecte ce ţin de Managementul educațional în bibliotecă (L. CORGHENCI, BNRM); Impactul Repozitoriului Instituțional în comunicarea științifică (S. GORCEAG, O. CHIRILOV, BRTȘ); Rolul motivării şi motivaţiei în activitatea profesională a angajaţilor Bibliotecii Ştiinţifice USARB, cât şi despre oportunitățile de vizibilitate a cercetătorilor USARB şi stimularea interesului pentru lectură, studiu şi cercetare prin intermediul expoziţiilor on-line, iar pentru sporirea vizibilităţii cercetătorilor a fost prezentată platforma de colaborare şi comunicare ştiinţifică ResearchGate.

 Secţiunea a II-a PATRIMONIUL DOCUMENTAR AL BIBLIOTECII ÎN ERA DIGITALĂ a fost moderată de către Mihaela Staver, bibliotecar principal, BŞ USARB şi a inclus 5 comunicări care au pus în discuţie subiecte privind metode inovative în valorificarea colecţiilor: o incursiune în istoria editării Colecţiei „Cunoştinţe folositoare” de către cea mai prestigioasă şi mai veche editură din România - Cartea Românească în perioada interbelică, caracterizându-se seriile din colecţia Biblioteca Ştiinţifică USARB. Au mai fost analizate şi unele forme/metode de promovare a lecturii în Biblioteca Ştiinţifică USARB prin prisma operei lui I. L. Caragiale (170 de ani de la naştere) şi Ştefan Augustin Doinaş (100 ani de la naştere).

Participanţii la eveniment au avut prilejul să studieze publicaţiile BŞ USARB prezentate în expoziţiile offline/online:

Înregistrare video

Foto