19-05-2022

În data de 19 mai 2022, în Sala de conferinţe a Bibliotecii Ştiinţifice a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, a avut loc întâlnirea cu Igor Guzun, scriitor, prozator, traducător și jurnalist, Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Evenimentul a fost  organizat de Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” din cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Biblioteca Științifică a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți şi Colegiul de Medicină Bălți.

guzun1Evenimentul interinstituțional a fost deschis de către directorul Colegiului Pedagogic „Ion Creangă” din cadrul USARB, Anatol Moraru, salutând prezența autorului invitat și, în asentimentul celor prezenți, și-a exprimat certitudinea că asemenea ocazii educă mai mult dragostea pentru carte, lectură și frumos.

Gazda evenimentului – Biblioteca Științifică a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți – reprezentată de Natalia Luchianciuc, bibliotecar, şi Valentina Topalo, bibliotecar principal, Coordonatorul Centrului Manifestări Culturale, al Centrului de Documentare a ONU, al Centrului de Informare a Uniunii Europene au punctat detalii despre viața și activitatea scriitorului Igor GUZUN. Rodul experienței acumulate a fost reprezentat în documente, cărţi, reviste, fotografii despre autor.

Elevii Colegiului Pedagogic „Ion Creangă” din cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, grupele 201 și 204, ghidați de către profesoarele de limba și literatura română – Aurelia Codreanu și Svetlana Stanțieru, și ai Colegiului de Medicină Bălți, ghidați de profesoara de limba și literatura română – Victoria Malinovschi, au recitat din creația poetului Igor Guzun, impresionând, emoționând, incitând atenția și interesul publicului.

Andreea Tican, eleva grupei 204, a cântat și a încântat, interpretând la pian „Sonata Lunii” din creaţia compozitorului german Ludwig van Beethoven, precum şi „Cântec de leagăn pentru mama”, versuri de Grigore Vieru, muzică de Titel Popovici.

La întâlnire a fost invitat Nicolae Leahu, profesor universitar, șeful Catedrei de literatura română și universală, scriitor, critic literar, care, recent, a publicat „Antologia poeziei românești din Basarabia (1770-2020)”, unde se regăsesc și texte semnate de poetul Igor Guzun. În contextul evenimentului, profesorul Nicolae Leahu a apreciat atât selecția textelor, cât și emoția transmisă de elevi prin textele recitate.

Întâlnirea a continuat cu o sinceră sesiune de întrebări şi răspunsuri, participanţii având posibilitatea  să afle mai multe  despre activitatea de scriitor și traducător a lui Igor Guzun, datorită intervențiilor inspirate ale acestuia, recitând, din volume, mai vechi și mai noi, relevând, totodată, contexte semnificative ale plăsmuirii propriului vers.

Despre dimensiunea creaţiei, stilul inconfundabil al lui Igor Guzun a vorbit criticul literar, scriitorul Anatol Moraru.

Publicul a rămas profund impresionat de prestația acestui eveniment, în final bucurându-se de autografe personalizate, iar volumele Iubi, Vinil, Bine și Mai bine își vor găsi loc în biblioteci, pe birouri sau noptiere.

Foto