27-09-2022

Masa rotundă cu genericul: MIORIŢA - IZVORUL NEMURIRII, 170 ani de la publicare s-a desfășuratmarţi, 27 septembrie, în cadrul Centrului de Informare al României din Bălţi. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Consulatul General al României la Bălţi, Biblioteca Ştiinţifică USARB şi Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” din cadrul USARB.

La eveniment au fost prezenţi: Petrişor DUMITRESCU, consulul general al României la Bălţi (conectare on-line); Anatol MORARU, directorul Colegiului Pedagogic „Ion Creangă” din cadrul USARB. Oaspeții au vorbit despre măiestria creatoare a poporului român, despre sentimentul intens al dăinuirii dincolo de veacuri a “cîntului mioarei” care transmite contemporanilor certitudinea unui mesaj de încredere în viaţă, un fior de dârzenie şi nestrămutare.

miorita 1Tinerii cercetători participanţi la activitate au încercat să surprindă ştiinţific fenomenul pe nume Balada Mioriţa abordând subiectul din diverse aspecte: Geneza universului mioritic. Maria ROTARU, gr.RF31Z; Versificație și procedee de compoziție. Olga MORARU, gr.RF41Z; Importanţa Mioriţei şi rolul ei în literatura universală. Anastasia SOROCEANU, gr.RF41Z; Facultatea de Litere, USARB; Omul şi moartea. Mirela FÎNTÎNA; Mioriţa şi noi. Andreea TODEREAN, gr.404, Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” din cadrul USARB.

Balada Mioriţa a fost recitată în limba franceză de către Mădălina ROTARU şi Veronica CUMPĂTĂ, gr. FE31Z, Facultatea de Litere, USARB. Mioriţa a sunat şi în aromână în interpretarea Laviniei GROZAVU, elevă clasei a 9 ”E” Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălţi.

Publicul prezent la activitate a descoperit balada Mioriţa în text original şi tradus în 15 limbi în paginile documentelor vernisate în expoziţia de carte cu genericul Mioriţa, cea mai frumoasă epopee pastorală din lume

Natalia LUCHIANCIUC, bibliotecară, sala de lectură Ştiinţe Filologice a prezentat publicului lucrarea MIORIŢA, parte componentă a patrimoniului CARTE RARĂ BŞ USARB. Lucrarea cuprinde textul baladei reprodus în cinci limbi străine: engleză, franceză, germană, rusă şi spaniolă. Prezentarea artistică precum şi scrierea textelor, cu un caracter de literă anume, creat pentru Mioriţa” aparţin graficianului Emil Ghendea. Motivele fotografice au fost realizate de Dan Grigorescu. Lucrarea deţine un caiet cu comentarii la volum şi la discul de vinil ale profesorului Zoe Dumitrescu-Buşuleanga în versiune engleză, franceză, germană, rusă şi spaniolă. Lucrarea a fost oferită bibliotecii universitare de Asociaţia culturală Pro Basarabia şi Bucovina” filiala Galaţi.

Pe final de activitate au încântat publicul cu interpretarea Baladei Mioriţa elevele clasei a 9 ”E” Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Lavinia GROZAVU şi Cristina PROCOPENCO.

În public au fost prezenţi studenţi de la USARB; elevi de la Colegiul Pedagogic „Ion Creangă”; elevii clasei a 9-a ”E” Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălţi, ghidaţi de profesoara de limba română Liuba RĂZMERIŢĂ.

Participanţii la activitate cu comunicări şi recitaluri au primit din partea Consulul general al României Petrişor DUMITRESCU cărţi şi certificate de participare.

A moderat activitatea Lilia ABABII, coordonatoarea Centrului de Informare al României.

Foto