08-12-2018

congresÎn data de 8 decembrie 2018, Mihaela STAVER, Centrul Informatizare și activități în rețea, Biblioteca Ştiinţifică USARB, absolventa Programului Open World 2018, a participat la cel de-al XVI-lea CONGRES al ABSOLVENȚILOR programelor de schimb ale Guvernului SUA, cu genericul „Oameni și Comunități”.

Congresul Absolvenților este un eveniment organizat anual de către Asociația pentru Dezvoltare Creativă cu suportul Ambasadei SUA în Moldova. ADC reprezintă comunitatea absolvenților programelor de schimb ale Guvernului SUA ce numără la prezent peste 4 mii de membri. ADC oferă asistență comunității pentru a-și pune în aplicare ideile lor și să răspândească experiența acumulată în timpul schimburilor.

Mariana Turcan, Director Executiv Asociatia pentru Dezvoltare Creativa, a dat start Congresului și a vorbit despre importanţa acestui eveniment și a tuturor absolvenţilor programelor Americane prezenţi care fac acea schimbare necesară comunităţii din care vin. Deasemenea Aliona Rusnac, președinte ADC, a mulţumit tuturor pentru activitate civică și contribuţia în promovarea și implementarea valorilor.

Mariana Meg Ţurcan a relatat despre activitatea ADC și toate programele implementate în Moldova, cum ar fi EcoMania, eualegMoldova, FriendshipForce, MeWeMoldova, WaveWeekMoldova și toate succesele pe care le dobândesc datorită activităţii civice ale cetăţenilor, printre care se numără și mulţi absolvenţi ai programelor Americane.

Participanții Congresului Absolvenților au avut posibilitatea să interacționeze cu Ambasadorul Ambasadei SUA în Republica Moldova, Excelența Sa Dereck J. Hogan,

Noul Ambasador SUA în Republica Moldova, excelenţa sa, Dereck J. Hogan a venit cu un discurs motivaţional despre alegerea sa de a fi în Moldova în calitate de Ambasador și viziunile pe care le are: o ţară care prosperă, cu oameni activi care depun eforturi la maxim pentru comunitatea în care locuiesc.

Despe experienţele pe care le-au avut fiind absolvenţi ai programelor Americane și câte lucruri au fost sau vor fi implementate în Moldova de către cei care au descoperit SUA au vorbit absolvenții : Mariana Gurghici, Diana Benceci, Vlad Shuleansky, Olesea Fortuna, Sergiu Cașu, Cornelia Călin.

A XVI-a ediţie a Congresului Absolvenţilor Programelor Americane ,,Oameni și Comunităţi", a desemnat zece ,,Best Alumni 2018”.

Iar la sfârșit de eveniment absolvenţii programelor Americane au vizitat America House, spațiu unde pot descoperi o particică a Americii la noi acasă, iar torta-surpriză a fost momentul perfect pentru socializare, discuții și idei noi de cooperare.

Foto