11-12-2018

literaAnatol VIDRAŞCU, Director General al Grupului Editorial LITERA a vizitat Biblioteca Ştiinţifică USARB cu prilejul participării la lucrările Atelierului Profesional al bibliotecarilor din învăţământul preuniversitar din Nordul Republicii Moldova: 15 raioane şi mun.Bălţi.

În luarea sa de cuvânt Dumnealui a menţionat că a avut o deosebită plăcere să vină la acest eveniment şi fiind pentru prima dată la Universitatea din Bălţi a rămas profund impresionat de amplasarea Campusului Universitar, Bibliotecă, corpuri de studiu, cămine. Vizitând sala de lectură Ştiinţe Filologice a sesizat cu bucurie prezenţa cărţilor de la editura Litera aflate în rafturile cu acces deschis pentru utilizatori.

Domnul Director a făcut referinţă la istoria şi activitatea editurii Litera, cea mai veche editură privată înregistrată în Republica Moldova (3 mai 1989). Pe parcursul celor 28 de ani au fost editate circa 8000 titluri de carte, cu un tiraj general de peste 50 milioane de exemplare. Din Grupul Editorial Litera fac parte două edituri: una în România şi alta în Republica Moldova. Litera este distinsă cu medalia de aur „Marca Comercială" 2009 şi cu Premiul Mare Mercuriul de Aur al concursului Marca comercială 2010, 2011, iar directorul ei general a fost decorat cu cele mai înalte ordine şi medalii de stat ale României şi Republicii Moldova, printre care Steaua României în grad de ofiţer şi Ordinul Republicii.

Cele mai importante colecţii ale editurii Litera sunt: „Marea enciclopedie a cunoaşterii”, „Raftul de cultură generală”, „Biblioteca pentru toţi”, „Marea istorie ilustrată a lumii”, „Atlas istoric ilustrat al lumii”, „Atlas istoric ilustrat al României”, „Descoperă lumea”, „Cele mai frumoase poveşti”, „Marea enciclopedie. Statele lumii” ,Biblia cu ilustraţii”, „Enciclopedia universală Britannica”, „Dicţionar universal ilustrat al limbii române”,„Cronica ilustrată a omenirii”, „Dicționar medical ilustrat, „Biblia ilustrată pentru copii”, „Şcoala celor şapte pitici”, „Copilul deştept”, „Lira”, „Scriitori români ilustraţi” etc.

 A urmat prezentarea celor mai noi apariţii editoriale ale anului 2018 ce au văzut lumina tiparului cu prilejul Centenarului Marii Uniri a Românilor „a centenarului aducerii împreună a tuturor provinciilor româneşti”, eveniment pe care poporul român l-a aşteptat, pentru care a suferit, a lucrat şi a luptat atâta veacuri şi pe care l-a realizat cu atâtea jertfe. Din volumele apărute la editură în acest an, în fiecare zi câte 2 cărţi apăreau nemijlocit cu insemnul Marii Uniri. Dl Vidraşcu a accentuat îndeosebi aspectul grafic original al lucrărilor din colecţiile valoroase precum Scriitori Români ilustraţi, Dicţionarul elevului deştept. A oferit participanţilor Catalogul Centenarul Marii Uniri a Românilor: Apariţii editoriale. Bucureşti: Chişinău. De asemenea, referindu-se la publicaţiile metodice s-a adresat bibliotecarilor dacă simt necesitatea de a edita anumite lucrări în traducere cu participare nemijlocită şi ar putea veni cu propuneri, editura este gata să colaboreze.

Discursul Dlui Director General GE Litera A.V.N. SRL s-a soldat cu donaţia Noului Dicţionar Universal al limbii Române, autori: Ioan Oprea, Carmen-Gabriela Pamfil, Rodica Radu, Victoria Zăstroiu, editori Anatol Vidraşcu ş.a., ed. a 5-a, revăzută, Bucureşti:Litera, 2017 pentru care aducem sincere mulţumiri. Dicţionarul dedicat celor 100 ani de la Marea Unire a Românilor 1918-2018, continuă tradiţia descrierii semantice ilustrate cu scurte citate din literatura cultă şi populară, după modelul promovat de Lazăr Săineanu şi include 78 961 articole, 145 904 sensuri.

În încheiere dl Director a făcut apel pentru bibliotecarii din cele 15 raioane şi mun. Bălţi doritori să achiziţioneze publicaţiile Editurii Litera. În acest context, în numele tuturor participanţilor au fost aduse mulţumiri respectuoase Editurii Litera, directorului General, Anatol Vidraşcu, pentru oportunitatea de a achiziţiona lucrări inedite utile procesului didacţic din instituţiile de învăţământ.

Lina Mihaluta, director adjunct a multumit tuturor pentru participarea la acest eveniment profesional, pentru colaborarea fructuoasă şi un bun parteneriat cu prestigioasa Editura Litera, cărţile achiziţionate fiind de mare folos pentru studenţii şi cadrele didactice în procesul educaţional.

Lidia Pădureac, prim-prorector pentru activitatea didactică, a venit cu un mesaj de mulţumire şi gratitudine din partea Rectoratului pentru organizarea evenimentului, fiind unul inedit prin participarea Dlui Anatol Vidraşcu, Directorul General a Editurii Litera la USARB, la Bibliotecă care este mândria Universităţii. „Editura Litera a adus Cartea la Bibliotecă, Cartea ne caută pe noi şi avem o posibilitate frumoasă de a ne bucura că Editura a reuşit să selecteze acele importante momente care unesc cele două maluri ale Prutului: o literatură, o istorie comună”. Dna Lidia Pădureac a mulţumit şi a dorit o colaborarea în continuare între biblioteci şi edituri pentru că bibliotecile au posibilitata de a procura aceste cărţi.

În cadrul acestei întâlniri profesionale Bibliotcarii din Nord, dar şi studenţii şi cadrele didactice au avut posibilitatea să procure, să achiziţioneze şi sa semneze contracte cu Litera în vederea dezvoltării colecţiilor bibliotecare.

Mulţumiri respectuoase Editurii Litera, noi colaborări eficiente în continuare!

Foto