28-11-2019

ora info psihologieÎn Centrul de Informare al României, în cadrul şedinţei Catedrei de psihologie (şef al catedrei – dr. conf. univ. Silvia BRICEAG), a avut loc o oră de promovare a resurselor informaţionale şi documentare de către bibliotecarii – promotori ai resurselor informaţionale din grupurile de lucru Virtualizarea serviciilor şi Promotorii resurselor info-documentare. Coordonator: Ana NAGHERNEAC, (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.) bibliotecar principal Subdiviziunea informare şi cercetare bibliografică.

Valentina VACARCIUC (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.) a informat cadrele didactice despre Achiziţiile recente: din colecţia Bibliotecii Ştiinţifice (domeniul ştiinţelor psihologice – colecţia sălii de lectură nr. 3 Ştiinţe psihopedagogice, naturii, reale. Arte. 51 de doc.

Lilia ABABII (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.) a trecut în revistă achiziţiile recente în colecţia Centrului de Informare al României, a prezentat facilităţile Catalogului Partajat a 7 biblioteci universitare din RM – PRIMO ExLibris, precum şi baza de date internaţională (CEEOL) care oferă acces la publicaţii academice din domeniul socio-umanist din ţările Europei Centrale şi de Est.

Mihaela STAVER (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.) s-a referit la Instrumente de regăsire a informației pentru studii și cercetări: motoare de căutare, portaluri, directoare, Repozitoriul Instituţional ORA (Open Research Archive) USARB; Instrumentul Bibliometric Național, o bibliotecă electronică ştiinţifică în care sunt stocate, clasificate şi măsurate date cu caracter public privind contribuţiile ştiinţifice ale tuturor cercetătorilor din sfera ştiinţei şi inovării din Republica Moldova. A adus la cunoştinţă membrilor Catedrei de psihologie oportunităţile sistemului ORCID  (un cod de identificare pentru savanți și autori de contribuții academice și științifice). Cercetătorii pot folosi sistemul ORCID pentru a crea un ID (identificator digital unic din 16 cifre) care să-l poată utiliza pentru a-și gestiona identitatea în viața academică, asigurându-se astfel că nu sunt confundaţi cu autorii numiţi în mod similar ale altor lucrări, servind ca un registru ce permite legături automate între cercetători și activitatea acestora.

Elena ŢURCAN (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.) a acordat asistenţă cercetătorilor privind personalizarea producţiei ştiinţifice în baza de date Web of Science, Scopus, IBN, Google Scholar, ORCID prin BASE familiarizat auditoriul cu crearea profilului în Google Scholar. Determinarea indicilor scientometrici prin aplicarea softului Publish or Perish.

Foto