18-09-2019

puiu3În data de 17 octombrie la Biblioteca Științifică USARB a avut loc masa rotundă cu genericul: VISARION PUIU: MEMORIE ȘI ISTORIE. Evenimentul a fost organizat cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la naştere a Mitropolitului Visarion Puiu şi 55 ani de trecerea în nefiinţă. Activitatea a fost moderată de Lidia Pădureac dr., conf. univ., prim-prorector pentru activitatea didactică. Mesaje de salut au rostit Petrișor Dumitrescu, Consulul general al României la Bălţi, PS Antonie, Episcop de Bălţi, Mitropolia Basarabiei; Valeriu Capcelea, dr. habilitat, preşedintele Filialei Academiei de Ştiinţe din Moldova, Elena Harconița, Directorul Bibliotecii Științifice USARB, care a insistat asupra atitudinii istoricilor şi scriitorilor din acele timpuri faţă de personalitatea şi faptele  Mitropolitului Visarion Puiu.

puiu1Despre viaţa şi activitatea unuia dintre cei mai culţi clerici ortodocşi români din perioada interbelică (N. Iorga) - Mitropolitul Visarion Puiu, a vorbit Pr. Roman Botezat, consilier pentru Misiune, Cultură și Tineret a Episcopiei de Bălți în lucrarea O mitropolie desființată și un mitropolit uitat: Visarion PUIU. Doamna Ludmila Dobrogeanu, Directorul Muzeul de Istorie și Etnografie din Bălți, a relatat cu multe amănunte unele Considerațiuni privind construcția Catedralei „Sfinții împărați Constantin și Elena”, comunicarea fiind însoţită de fotografii istorice din colecţiile Muzeului. Despre proprietățile Episcopiei Hotinului, în baza documentelor de arhivă, a povestit Mariana Mihalevschi, muzeograf, Muzeul de Istorie și Etnografie din Bălți.

Lilia ABABII, coordonator al Centrului de Informare al României, BŞ USARB a prezentat expoziţia de documente din colecţiile Bibliotecii universitare: Mitropolitul Visarion Puiu, figură ilustră în Biserica românească.

Consumatorii informaţiilor despre o personalitatea remarcabilă, dar pe nedrept uitată în istoria şi cultura românească au fost studenţii de la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale, Catedra Ştiinţe Socioumane şi Asistenţă socială, cadrele didactice, bibliotecarii.

puiu2

Activitatea a fost organizată de Biblioteca Ştiinţifică a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Muzeul de istorie și etnografie din Bălți, Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei, Centrul de Informare al României, Catedra de Ştiințe Socioumane și Asistență socială.

Biblioteca Ştiinţifică a beneficiat de o donaţie reprezentativă din partea PS Antonie, Episcop de Bălţi, Mitropolia Basarabiei, membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Foto