8-10- 2021

conferintaLa 8 octombrie, în cadrul celei de-a X-a ediţii a Conferinţei Ştiinţifice Internaţionale „Tradiţie şi Inovare în Cercetarea Ştiinţifică”, Secţiunea Biblioteconomie şi ştiinţele informării, Biblioteca Ştiinţifică a organizat o masă rotundă cu genericul „Serviciile moderne de bibliotecă și transformarea digitală”, care corespund la ora actuală preocupărilor constante ale Bibliotecilor și ale bibliotecarilor de a identifica şi implementa diverse servicii şi produse necesare utilizatorilor.

Bibliotecarii universitari bălţeni au participat la sesiunea de deschidere solemnă a lucrărilor Conferinței Ştiinţifice Internaţionale, moderată de doamna Valentina PRIȚCAN, dr., conf. univ., prorector pentru activitatea ştiinţifică și relații internaționale. Alocuțiunea de deschidere a fost rostită de către doamna Rector Natalia GAȘIȚOI, dr., conf. univ.

Lucrările Conferinței au continuat în secţiuni/ ateliere. La sesiunea de închidere a lucrărilor Conferinței a fost prezentat rezumatul activităților realizate.

Masa rotundă s-a desfăşurat online (aplicația Google Meet) cu participarea a 86 de reprezentanţi ai mediului profesional din țară: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Republicană Stiinţifică Agricolă, Biblioteca Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemitanu”. Au fost prezenţi şi responsabilii de activitatea bibliotecilor şcolare, bibliotecilor de colegii şi şcoli profesionale din Nordul Republicii Moldova.

Secţiunea Biblioteconomie şi ştiinţele informări a fost moderată de Mihaela STAVER, bibliotecar principal, Centrul de Cercetare şi activitate metodologică.

Cu un mesaj de salut a venit Elena PINTILEI, director general BNRM, preşedinte a Asociaţiei Bibliotecarilor, menţionând competetivitatea și relevanța activităţii Bibliotecii Ştiinţifice, deschiderea către modernitate şi inovaţie, preocupările bibliotecarilor în crearea de noi servicii şi produse pentru utilizatori.

Programul secţiunii a inclus studii și lucrări științifice care au pus în discuţie diverse probleme: importanţa transformării bibliotecilor tradiţionale în biblioteci hybrid cu importante colecţii digitale, utilizarea reţelelor academice care devin din ce în ce mai frecvente, a tehnologiilor emergente care sporesc vizibilitatea și schimbul de idei al cercetătorilor; modalităţile de încadrare a bibliografiei cu toate normele sale în spaţiul mediacomunicaţional; principiile şi strategiile promovării online a cărții la nivel mondial, activitățile de promovare online a cărții în Republica Moldova şi promovarea online a cărţii în Biblioteca Ştiinţifică USARB; serviciile de referinţe ale unei biblioteci ştiinţifice, care reprezintă cheia succesului întregii biblioteci, rămânând a fi solicitate de utilizatori în rezolvarea diverselor probleme informaţionale.

Mihaela Staver a mulțumit participanţilor pentru că au dat curs invitaţiei noastre de a împărtăși experiențele profesionale, bibliotecarilor pentru implicare activă, comunicările interesante şi investigaţiile oportune, care se vor încadra în realizările Planului de acţiuni a Stategiei de Dezvoltarea a Bibliotecii, indexarea lucrărilor USARB în baze de date etc.

Foto