28-10-2021

unescoBiblioteca Ştiinţifică USARB, cu un număr impunător de colaboratori a participat în data de 28 octombrie 2021 la evenimentele organizate online cum ar fi: Conferinţa „Recomandarea UNESCO privind Accesul Deschis. Prezențe ale Accesului Deschis în Codul deontologic al bibliotecarului”, Biblioteca Natională a Republicii Moldova, prezentat de Ludmila Corghenci, Șef Centrul de Formare Continuă în Biblioteconomie și Științe ale Informării, BNRM. Scopul întrunirii a fost de a face public conţinutul acestui document important – Recomandarea UNESCO privind Accesul Deschis, de a oferi un cadru internaţional pentru politica şi practica ştiinţei deschie şi pentru a confirma că bibliotecarii sunt interesați, implicați în fenomenul Accesul Deschis ca promotori, ca utilizatori, dar şi ca dezvoltatori de conţinuturi.

Un alt eveniment „Accesul Deschis - contează modul în care deschidem cunoașterea”, masa rotundă organizată de Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, Consorțiul REM, Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale (IDSI), Departamentul Comunicare şi Teoria Informării al Facultății Jurnalism şi Știinţe ale Comunicării USM şi Biblioteca Științifică a ASEM. Scopul mesei rotunde a constat în analiza cadrului global de stabilire a standardelor privind Știința Deschisă în procesul de implementare a practicilor de cercetare deschisă.

Discuţiile avute s-au axat pe diverse aspecte legate de Accesul Deschis, Știința Deschisă, Recomandarea UNESCO privind Știința Deschisă, prezentate de către  prof. univ., dr. hab. Nelly Turcan, dr. Natalia Cheradi, dr. Cojocaru  Igor, dr. Elena Railean, subliniind importanţa acestui eveniment în comunicările: Recomandarea UNESCO privind Ştiinţa Deschisă – un ghid important pentru implementarea parcticilor de cercetare deschisă (dr. Natalia Cheradi); Către o Ştiinţă Deschisă în Republica Moldova: opinii şi atitudini (dr. habilitat, prof. univ. N. Ţurcan); Activitatea Consorţiului REM: realizări şi perspective (dr. E. Railean).

Manifestările s-au desfășurat în cadrul Săptămânii Internaționale a Accesului Deschis (Open Access Week), ediția a 14-a.

Foto