13-01-2022

clubul eminBiblioteca Ştiinţifică, CLUBUL CĂRŢII împreună cu Colegiului Pedagogic „Ion Creangă” din cadrul USARB au sărbătorit la 13 ianuarie 2022, Ziua Culturii Naţionale şi Ziua de Naştere a Poetului Naţional Mihai Eminescu Evenimentul a fost coordonat de profesoara de limbă franceză Lucia Covalciuc, profesoara de matematică Valeria Crudu şi Valentina Topalo, bibliotecar principal la Biblioteca Ştiinţifică USARB.

Participanţii au avut ocazia să cunoască colecţia EMINESCU, graţie expoziţiei EMINESCU MEREU EMINESCU, prezentată de Valentina Topalo, coordonatorul Centrului Manifestări Culturale.

Expoziţia a inserat 345 de documente privind viața și opera poetului, documente din colecția de carte rară, ediții de lux şi bibliofile, opera tradusă în 90 de limbi în 150 de ţări, referințe critice ale eminiscologilor din Republica Moldova, România, Eminescu în publicații periodice, în teatru și film, în numismatică, în muzică, în filatelie, în bibliografii.

Tatiana Pogrebneac, bibliograf, a interpretat piesa „O, mamă”, pe versurile lui Mihai Eminescu, urmat de o lucrare muzicală „Amintiri”, compusă şi interpretată la pian de protagonistă.

Programul a fost moderat de către Valentina Topalo.

8 participanţi: Staver Daniela, Nichiforeac Ecaterina, Apopii Laura, Vier Valeria, Cărăuş Cătălina, Arap Alina, Ghergheliu Natalia, Ailoae Anastasia au recitat şi citit poezii cu inspiraţie, inters, preţuire şi delicateţe, demonstrând astfel atitudinea şi respectul faţă de creaţia lui Mihai Eminescu și motivând pe cei prezenţi să savureze din bogatul şi melodioasul vers eminescian. A fost un eveniment captivant care te-ar face să uiţi de probleme, dar şi să învingi tristeţea din suflet, demonstrând rolul important pe care îl au cărţile, textele eminesciene.

Mulțumim tuturor participanților!

Foto