01-03-2022

Adunarea de producere din 1 martie la Biblioteca Științifică USARB a inclus realizările Bibliotecii Științifice pe parcursul anului 2021.

Biblioteca Ştiinţifică USARB și-a concentrat eforturile pentru atingerea obiectivelor prevăzute în Programul de activitate și a obiectivelor de dezvoltare stabilite.

Prioritățile majore ale Bibliotecii au fost focusate spre susținerea procesului de învățământ și cercetare științifică, îmbunătățirea şi oferirea utilizatorilor a unor servicii şi produse moderne, astfel susţinând lectura activă prin selectarea, colectarea şi comunicarea unor informaţii şi documente relevante, indiferent dacă ele circulă pe suport tradiţional sau în format electronic.

În contextul dificil creat de pandemie, preocuparea constantă a Bibliotecii Ştiinţifice a fost centrată pe satisfacerea deplină a necesităţilor informaţionale complexe ale studenţilor, cadrelor didactice, cercetătorilor şi altor categorii de utilizatori, atât tradiţional, cât şi online.

Şefii de Secţii şi Centre au relatat despre cele mai importante realizări obţinute în anul 2021 şi au propus sugestii de îmbunătăţire a unor servicii pentru anul 2022.

Elena Cristian – Secţia Dezvoltarea resurselor informaţionale a informat despre colecția de documente a Bibliotecii Ştiinţifice USARB care s-a extins și s-a diversificat, pe parcursul anului 2021, cu 3 733 u.m. în 2 095 titluri, în comparație cu 2020, în anul de referință numărul documentelor achiziționate a scăzut cu 10 la sută. Colecţiile Bibliotecii Ştiinţifice USARB la 01.01.2022 constituie 1 009 952 u.m. în 315 706 titluri, 57 limbi. Baza de date a Bibliotecii a fost completată 4 936 înregistări şi constituie 441 650 notiţe bibliografice.

Ludmila Răileanu – Secţia de Relaţii cu publicul a raportat compartimentul Utilizare şi utilizatorii Bibliotecii Ştiinţifice USARB în anul 2021, menţionând serviciile infobibliotecare, care au fost oferite celor 4 450 utilizatori activi din cei 6 646 utilizatori înscrişi, intrând în spaţiile Bibliotecii de circa 68 146 ori şi au împrumutat / consultat 284 894 documente. La fel, a enumerat diversitatea de servicii electronice oferite în anul de referinţă, accesate de pe pagina web a BŞ USARB, vizitată fiind de 29 081 vizitatori, care au efectuat 275 122 vizite virtuale.

Anna Nagherneac – Centrul de Informare şi cercetare bibliografică a vorbit despre acoperirea necesităţilor informaţionale a comunităţii universitare în 2021 care a fost direcţionată spre creşterea calităţii şi eficienţei, diversificarea serviciilor, utilizarea resurselor eterogene de informaţie, integrarea Bibliotecii în circuitul mondial al informaţiei. Asistenţa informaţională a fost realizată în parteneriat şi colaborare eficientă dintre serviciile Bibliotecii şi cadrele didactice USARB cu utilizarea elementelor de Bibliotecă 3.0 (e-mail-uri personale, PW, bloguri şi reţele sociale).

Formele şi mijloacele utilizate (tradiţionale: expoziţii, prezentări verbale şi virtuale, şedinţe ale catedrelor, întâlniri cu licenţiaţii/masteranzii/doctoranzii; electronice: e-Buletinul bibliografic informativ Achiziţii recente pentru catedre, servicii de referinţe în regim cerere-ofertă, expoziţii online) au facilitat accesul la colecţia Bibliotecii, la sursele de informare naţionale şi internaţionale având un efect benefic asupra tuturor categoriilor de utilizatori. S-a oferit utilizatorului 1045 titluri de documente din toate domeniile cunoaşterii, ceea ce constituie circa 60% din numărul total al achiziţiilor. Pentru anul 2021 au fost planificate pentru realizare 22 150 de referinţe. Au fost efectuate 19 332 (87%), adică cu 13% mai puţin faţă de cele planificate.

Valentina Topalo – Centrul Manifestări culturale a menţionat că activitatea infodocumentară a inclus organizarea în anul de referinţă a 529 de expoziţii (tematice, on-line) dedicate evenimentelor, problemelor reale ale timpului modern în susţinerea studiului şi cercetării, date aniversare și comemorabile.

Serviciile moderne oferite utilizatorilor, Biblioteca au posibilitatea de a influenţa creşterea interesului pentru lectură a comunităţii, astfel susţinând lectura activă şi competentă, prin selectarea, colectarea şi comunicarea unor informaţii şi documente valoroase, indiferent dacă ele circulă pe suport tradiţional sau în format electronic, fapt confirmat de impactul determinat de activitatea Cluburilor ONU/CECE/ ZIG-ZAG CAFÉ: 9 manifestări în diverse formate : întâlniri cu scriitori, ambasadori, discuţii, 27 prezentări de carte, 9 sesiuni de prezentare a portalurilor, bazelor de date dedicate, discuţii, dezbateri etc. la care au participat 190 de utilizatori, accesate fiind de 3052 de ori.

Tatiana Prian – Centrul de Informatizare a prezentat informaţii despre administrarea şi întreţinerea resurselor şi serviciilor electronice cum ar fi pagina web libruniv.usarb.md, bazele de date, publicaţiile periodice, resursele media, colecţiile de date, serviciile şi aplicaţiile on-line ce s-a realizat prin asigurarea informaţională şi funcţională a acestora. Pentru pagina web a au fost efectuate lucrări de reconfigurare şi de machetare a conținutului şi a interfeţei vizualizare.

La fel au fost realizate şi lucrări de editare a conţinutului atât pentru site cât şi pentru pentru astfel de resurse ca revistele electronice, blogurile bibliotecii, reţelele Instagram şi YouTube. Administrarea şi monitorizarea rețelei şi infrastructurii s-a realizat prin lucrări de modelare a structurii LAN, de configurare a serverului de fișiere, pentru stocarea datelor informatice conectat la o rețea de calculatoare, deservirea tehnicii de calcul şi de multiplicare.

Mihaela Staver - Centrul de Cercetare şi activitate metodologică a prezentat activitatea de cercetare şi de formare a cadrelor bibliotecare care fost orientată spre susţinerea procesului de instruire şi de cercetare în conformitate cu cerinţele USARB, standardele internaţionale, tendinţele moderne de îmbunătățire a serviciilor infodocumentare, consolidarea și extinderea cunoștințelor în domeniul biblioteconomiei şi ştiinţelor informării.

Silvia Ciobanu - Centrul de Marketing. Activitate editorială a informat despre promovarea imaginii Bibliotecii care a avut loc prin plasarea mesajelor publicitare pe panouri și alte canale de comunicare, difuzarea la catedre, pe rețele (Facebook, Twitter, YouTube etc.) prin e-mail, skype. Pe site-ul Bibliotecii a în rubrica Media au fost plasate filmele video despre Bibliotecă şi produsele ei, video-spoturi şi videotutoriale. Elaborarea, designul, redactarea, tehnoredactare materialelor promoţionale (ghiduri, flyere, pliante, calendare etc.) (38 titluri); O muncă considerabilă a fost depusă de echipa de lucru la editarea Revistelor Confluenţe Bibliologice 3-4, 2020 şi Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 2021. Au fost prelucrate fotografii – cca 3 000 și screenshoturi – cca 600.

Lilia Ababii - Centrul de Informare al României a prezentat date din anul de referinţă în care au fost organizate mai multe evenimente culturale online: expoziţii tematice tradiţionale şi online, prezentări, lansări de carte, întâlniri cu personalităţi remarcabile, seminare, lecţii deschise la care au participat studenţi şi profesori de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, elevi şi profesori ai Liceul Teoretic Republican „Ion Creangă” din Bălţi, elevi de la liceele din oraş/comune, oaspeţi din România.

Olga Dascal – Mediateca a menţionat despre faptul că Biblioteca Ştiinţifică a oferit acces la conținuturi electronice din 104 baze de date internaţionale şi naţionale, la care are acces gratuit sau abonament cu acces la 183 548 e-reviste (anul 2020 - 180 591, anul 2019 – 221500, anul 2018 -75934, anul 2017 - 58 214) şi 1 385 541 e-cărţi (anul 2020 - 1 514 564, anul 2019 – 1 761 440, anul 2018 - 1 812 807, anul 2017 - 102 577). În total pe parcursul anului 2021 au fost expediate prin e-mail 2 244 mesaje (642 mesaje pentru cadre didactice, 304 mesaje pentru masteranzi 1 298 mesaje la studenţi/elevi) la total 3 174 utilizatori (201 cadre didactice, 2 973 utilizatori: 654 masteranzi, 2 319 studenţi/liceeni), total 6 498 documente şi informaţii (3 216 doc. pentru membrii comunităţii universitare, 3 282 doc. pentru utilizatori: 688 doc pentru masteranzi şi 2 865 doc. pentru studenţi/elevi).

Munca dedicată a bibliotecarilor a fost apreciată cu diplome şi premii profesionale ]n cadrul concursului Premiile Senatului USARB au fost desemnate cele mai reuşite lucrări în domeniul biblioteconomiei şi ştiinţelor informării 2020, iar în cadrul concursului naţional al ABRM Cele mai reușite lucrări în Biblioteconomie și Științe ale Informării, ediția 2021, Biblioteca Ştiinţifică USARB s-a învrednicit de trei premii:

Premiul I Carte rară în limba rusă din colecţiile Bibliotecii Ştiinţifice: Bibliografie
Premiul II Contribuţii Ştiinţifice ale profesorilor şi colaboratorilor: Anuar
Premiul III Margareta Curtescu Biobibliografie.

În urma desemnării câştigătoriilor concursurilor naţionale de către Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova, Lilia ABABII, bibliotecar, categorie de calificare superioară, Biblioteca Științifică USARB, a obţinut titlul de „CEL MAI BUN BIBLIOTECAR AL ANULUI 2021".

Rezultatele obţinute ne permit a vedea pregătirea profesională a bibliotecarului reflectată în activităţi, servicii variate şi diversificate, în susţinerea procesului de instruire, studiu şi cercetare.

Foto