24-10-2022

oa inaugBiblioteca Ştiinţifică USARB a inaugurat, la 24 octombrie 2022, Săptămâna Accesului Deschis 2022. Tema săptămânii pentru anul acesta este „Open for Climate Justice”. Este o oportunitate de a ne uni pentru colaborare, de a lua măsuri și de a crește gradul de conștientizare cu privire la modul în care deschiderea tuturor poate fi un mijloc pentru justiția climatică.

În cadrul deschiderii, Lina Mihaluţa, directoarea adjunctă a Bibliotecii Ştiinţifice, a vorbit despre programul de activităţi privind promovarea Accesului Deschis la informaţia ştiinţifică, destinat comunităţii academice bălţene cu genericul „Deschişi pentru o justiţie climatică”, referindu-se la tema din acest an, punând accent pe încurajarea conexiunii și colaborare între mișcarea climatică și comunitatea internațională deschisă. Criza climatică actuală necesită un schimb rapid de cunoștințe ce trec peste frontierele geografice, economice și disciplinare. Doamna Lina Mihaluţă a îndeamnat colegii să fie cât mai productivi în activităţile din săptămâna Accesului Deschis, să acumuleze şi să difuzeze cât mai multe informaţii pentru utilizatori în vederea accesării bazelor de date, directoriilor, a bibliotecilor şi platformelor deschise.

La deschiderea din 24 octombrie, Mihaela Staver, bibliotecară principală, a făcut trimitere la tipurile de servicii relevante pe care le oferă Biblioteca în susținerea cercetării și inovării: Repozitoriul Institutional ORA USARB, Repozitoriul European Zenodo, DOAB (Directory of Open Access Books), reţele sociale academice, servicii care ajută cercetători să navigheze în multitudinea publicaţiilor OA, Biblioteca Ştiinţifică invitând în fiecare an comunitatea academică universitară spre deschidere şi postarea rezultatelor cercetărilor în Repozitoriul Instituţional ORA USARB pentru a le face vizibile şi a creşte ratingul instituţiei bălţene.

Valentina Topalo, bibliotecară principală, a focalizat atenţia celor prezenţi asupra importanţei accesului Deschis pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Naţiunilor Unite, care se bazează pe un acces optimizat la informații și cunoștințe, creând, prin urmare, o legătură clară între accesul deschis la informație și dezvoltarea durabilă. Printre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) evidenţiem Obiectivul 9, care intenţionează „să crească în mod semnificativ accesul la TIC și să depună eforturi pentru a oferi acces universal și accesibil la internet în țările cel mai puțin dezvoltate până în 2020” şi ODD 15 cu „Protejarea, restaurarea și promovarea utilizării durabile a ecosistemelor terestre, gestionarea durabilă a pădurilor, combaterea deșertificării, stoparea și inversarea degradării terenurilor și stoparea pierderii biodiversității.

Foto