03-03-2023

Adunarea de producere din 3 martie, 2023 la Biblioteca Științifică USARB a pus în discuţie realizările Bibliotecii Științifice pe parcursul anului 2022, prezentate de directoarea adjunctă a Bibliotecii şi şefii de secţii şi centre.

adunare1Lina Mihaluţa, directoarea adjunctă a Bibliotecii, a menţionat, că Biblioteca Ştiinţifică USARB și-a concentrat eforturile pentru atingerea obiectivelor prevăzute în Programul de activitate și a obiectivelor de dezvoltare stabilite. Prezentarea a inclus toate realizările Bibliotecii pe parcursul anului 2022 cu participare în Proiectele: MHELM - Conducerea și managementul învățământului superior din Moldova (Moldova Higher Education Leadership and Management), cofinanţat prin Programul Erasmus+ al UE şi programul de formare continuă; MANAGEMENT ÎN CULTURĂ, destinat conducătorilor din domeniu, organizator Centrul Educațional PRO DIDACTICA, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Ministerul Educației și Cercetării; proiectul ,,WOMEN’S DIGITAL CENTER” cu programul Women in Online Work (WOW) implementat cu sprijinul financiar al Suediei.

Biblioteca, fiind membru al Consorţiului Resurse Electronice pentru Moldova a întreprins acţiuni concrete pentru a integra acces la 12 baze pe platforma EBSCO HOST WEB. A fost asigurat acces la colecţii enciclopedice de 1 005 733 u.m în 317 550 titluri în valoare de 15 091 850, 07 lei. În anul 2022, Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, a trecut prin procesul de evaluare a bibliotecilor, confirmându-i-se categoria de evaluare superioară.

Prioritățile majore ale Bibliotecii au fost focusate spre susținerea procesului de învățământ și cercetare științifică, îmbunătățirea şi oferirea utilizatorilor a unor servicii şi produse moderne. Prin selectarea, colectarea şi comunicarea unor informaţii şi documente relevante, indiferent dacă ele circulă pe suport tradiţional sau în format electronic, a fost cu succes susţinută lectura activă a utilizatorilor.

Şefii de Secţii şi Centre au relatat despre cele mai importante realizări obţinute în anul 2022 şi au propus idei de perspectivă pentru îmbunătăţirea unor servicii în anul 2023.

Biblioteca Ştiinţifică a fost centrată pe satisfacerea deplină a necesităţilor informaţionale complexe ale studenţilor, cadrelor didactice, cercetătorilor şi altor categorii de utilizatori, oferindu-le informaţii pe suport tradiţional şi online.

adunare 7Elena Cristian – Secţia Dezvoltarea resurselor informaţionale a informat despre evoluţia colecției de resurse informaţionale a Bibliotecii Ştiinţifice USARB, care s-a extins și s-a diversificat, pe parcursul anului 2022, cu 3 304 u.m. în 2 339 titluri (acelaşi nivel ca şi în  2021). Colecţiile Bibliotecii Ştiinţifice USARB la 01.01.2023 constituie 1 005 733 u.m. în 317 550 titluri, 57 limbi. Baza de date a Bibliotecii a fost completată cu 4 568 înregistrări bibliografice  (carţi - 2 335, descrieri analitice -1 923, publicaţii seriale - 6).

adunare 15Ludmila Răileanu – Secţia de Relaţii cu publicul a raportat despre realizările compartimentuluil Utilizare şi utilizatorii Bibliotecii Ştiinţifice USARB, evidenţiind serviciile infobibliotecare, care au fost oferite celor 5 050 utilizatori activi din cei 6 204 utilizatori înscrişi, care au intrat în spaţiile Bibliotecii de circa 110 290 ori şi au împrumutat / consultat 367 123 documente. La fel, Biblioteca Ştiințifică a USARB a asigurat accesul la internet şi diverse baze de date, furnizând servicii şi produse informaţionale de înaltă calitate tuturor categoriilor de utilizatori pentru o dezvoltare sustenabilă: servicii documentare, de informare bibliografică, bibliometrice (determinarea indicelui Hirsch prin aplicarea softului Publish or Perish, Google Scholar), servicii de comunicare, socializare şi loisir (tururi ghidate şi consultaţii privind orientarea în spaţiile funcţionale, activităţi culturale, educative, ştiinţifice), de formare (sesiuni de traininguri). Concomitent, bibliotecarii au propus o varietate de tutoriale online, ghiduri și alte suporturi didactice pentru a ajuta studenții şi elevii în căutarea, localizarea, evaluarea şi aplicarea corespunzătoare a informațiilor, inclusiv utilizarea softurilor personale de gestiune a referinţelor: Endnote, Mendeley, Zotero.

adunare 14Anna Nagherneac – Centrul de Informare şi cercetare bibliografică a vorbit despre acoperirea necesităţilor informaţionale ale comunităţii universitare, subliniind că un rol important în procesul educaţional şi de cercetare, în instituţiile superioare de învăţământ, revine activităţii informaţionale, care are misiunea de a răspunde celor mai actuale probleme cu care se confruntă comunitatea, prin formarea la viitorii profesionişti a unor capacităţi noi de gândire, atitudine, activitate. Asistenţa informaţională a fost realizată, în parteneriat şi colaborare eficientă cu cadrele didactice USARB, cu utilizarea elementelor de Bibliotecă 3.0 (e-mail-uri personale, PW, bloguri şi reţele sociale). Formele şi mijloacele utilizate (tradiţionale: expoziţii, prezentări verbale şi virtuale, şedinţe ale catedrelor, întâlniri cu studenţii de la ciclul I de instruire, masteranzii şi doctoranzii; electronice: e-Buletinul bibliografic informativ cu achiziţii recente pentru catedre, servicii de referinţe în regim cerere-ofertă, expoziţii online) au facilitat accesul la colecţia Bibliotecii, la sursele de informare naţionale şi internaţionale, având un efect benefic asupra tuturor categoriilor de utilizatori.

adunare 11Valentina Topalo – Centrul Manifestări culturale a menţionat că activitatea infodocumentară a promovat servicii moderne de bibliotecă, organizând, în anul de referinţă, 395 de expoziţii (tematice, on-line) dedicate evenimentelor, problemelor reale ale timpului modern în susţinerea studiului şi cercetării, omagierii datelor aniversare și comemorabile.  73 de expoziţii ODD au fost prezentate unui număr impunător de utilizatori – 2756. Au fost  efectuate 12 activități (culturale, educaționale, științifice, inclusiv şi a CLUB-urilor), ore de instruire non-formală a utilizatorilor, accesate de 6487 ori pe pagina BŞ USARB. În felul acesta, se realizează obiectivele Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova 2030”:

Tatiana Prian a prezentat activitatea Centrului de Informatizare, vorbind despre administrarea şi întreţinerea resurselor şi serviciilor electronice: pagina web libruniv.usarb.md, resursele media, colecţiile de date, serviciile şi aplicaţiile on-line, realizate prin asigurarea informaţională şi funcţională a acestora, administrarea / întreţinerea resurselor şi serviciilor electronice, editarea şi gestionarea versiunii electronice a formularului Cercetare statistică anuală № 6-c. Au fost realizate şi lucrări de editare a conţinutului atât pentru site cât şi pentru alte resurse: revistele electronice, blogurile bibliotecii, reţelele Instagram şi YouTube.

adunare 10Olga Dascal – Mediateca a menţionat că Biblioteca Ştiinţifică a oferit acces la conținuturi electronice din 107 baze de date internaţionale şi naţionale, la care are acces gratuit sau abonament la peste 1 991 410 e-cărţi, 188 676 e-reviste. În anul 2022, bazele de date achiziţionate au fost utilizate în/pentru identificarea nivelului de acoperire informaţională a disciplinelor, programelor de studiu în procesul de acreditare, asigurarea informaţională cu cărţi şi reviste electronice din baze de date ştiinţifice şi repozitorii, platforme, etc. la care Biblioteca oferă utilizatorilor acces din pagina web. Publicaţiile descărcate din aceste resurse știinţifice/edicaţionale au acoperit cu succes necesităţile informaţionale ale profesorilor (S. Briceag, V. Priţcan, M. Șleahtiţchi, A. Briţchi, C. Tcaci, Iu. Postolache, V. Rusov, L. Nacai, etc.), doctoranzilor, masteranzilor și studenţilor de la toate facultăţile USARB. În anul de referinţă, au fost expediate prin e-mail 2 698 mesaje la 4 899 utilizatori (164 cadre didactice, 1283 masteranzi, 4899 studenţi, liceeni, elevii Colegiului Pedagogic „Ion Creangă”).

adunare 8Mihaela Staver - Centrul de Cercetare şi activitate metodologică a prezentat rezultatele activităţii de cercetare şi de formare a cadrelor bibliotecare. Bibliotecarii universitari bălţeni au acumulat cunoștințe și abilități noi în cadrul a 17 instruiri în cadrul instituţiei, 7 bibliotecari au participat la instruiri formale şi non-formale - 125 întruniri, 1211 ore academice,  265 participanţi. Subiectele prezentate în cadrul formarii profesionale s-au soldat cu îmbunătăţirea competenţelor profesionale ale angajaţilor pentru o activitate mai relevantă, orientată spre susţinerea procesului de instruire şi de cercetare în conformitate cu cerinţele USARB, standardele internaţionale, tendinţele moderne de îmbunătățire a serviciilor infodocumentare, consolidarea și extinderea cunoștințelor în domeniul biblioteconomiei şi ştiinţelor informării.

Silvia Ciobanu - Centrul de Marketing. Activitate editorială a informat colegii despre promovarea imaginii Bibliotecii. Elaborarea, designul, redactarea, tehnoredactare materialelor promoţionale (ghiduri, flyere, pliante, calendare etc.).

La finele adunării au fost revizuite succesele profesioanle ala angajaţilor Bibliotecii pentru anul 2022. Munca dedicată a bibliotecarilor a fost apreciată cu diplome şi premii profesionale:

În cadrul concursului, „Cele mai reușite lucrări în Biblioteconomie și Științe ale Informării”, ediția 2021-2022,  Biblioteca Ştiinţifică USARB s-a învrednicit de mai multe premii pentru lucrările: Contribuţii pedagogice ale universitarilor bălţeni. Vol.1,2; Contribuţii Ştiinţifice ale profesorilor şi colaboratorilor USARB, 2015-2020. Vol.1,2; Contribuţii Ştiinţifice ale profesorilor şi colaboratorilor : Anuar 2021; Gheorghe Popa. Biobibliografie. Ediţia a 3-a; Serviciile moderne de bibliotecă şi transformarea digitală” : masă rotundă; Tradiţie şi noi paradigme de cercetare în biblioteconomie”, conferință științico-practică, Ediţia a 2-a, la care au contribuit: Lina MIHALUŢA, Mihaela STAVER, Elena SCURTU, Anna NAGHERNEAC, Taisia Aculova, Diana GAINA, Valentina TOPALO; Climăuţii mei…, autor Silvia Ciobanu. Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova şi-a desemnat câştigătorii concursurilor naţionale. Snejana ZADAINOVA, bibliotecar, categorie de calificare superioară, Biblioteca Științifică USARB, care a obţinut titlul de „CEL MAI BUN BIBLIOTECAR AL ANULUI 2021-2022”.

adunare2Rezultatele obţinute şi prezentate la adunare permit a vedea pregătirea profesională de calitate a bibliotecarilor, reflectată în activităţi, servicii variate şi diversificate, în susţinerea procesului de instruire, studiu şi cercetare. Obiectivele de viitor ale Bibliotecii vor fi centrate pe procesele de continuă dezvoltare a colecţiilor prin diverse achiziţii, în baza planului de activitate al BŞ USARB, Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă 2030. Se va asigura, în felul acesta, accesul utilizatorilor la resursele informaționale care satisfac necesităţile de informare, studiu şi cercetare.

Foto