27-09-2023

ziua limbilorPe 26 septembrie, în fiecare an din 2001, se sărbătorește diversitatea și bogăția limbilor europene. În 2023 Ziua Europeană a limbilor moderne a serbat cei 23 de ani de diversitate lingvistică și culturală și de învățare a limbilor moderne ca un atu în viața profesională și personală. Obiectivele generale ale Zilei Europene a Limbilor includ conștientizarea utilizatorilor asupra importanței învățării limbilor străine în scopul de a crește plurilingvismul și înțelegerea interculturală, precum și promovarea diversității lingvistice și culturale a Europei.

Pe parcursul Zilei Europene a Limbilor, programul Centrului de Informare al Uniunii Europene a abordat probleme legate de învăţarea limbilor străine şi educaţia interculturală, s-a discutat despre instrumente gratuite online și resurse educaţionale pentru predarea și învăţarea limbilor, tehnologiile informaţionale şi comunicaţionale utilizate în învăţământul superior, multiculturalismul şi multilingvismul european: limbi străine, traducere, urmate de sesiuni de informate cu aspecte amuzante, bizare și unice specifice limbilor Europei şi proiectarea filmului Veronica, lectură de poveşti româneşti în limba engleză, regizor Elisabeta Bostan.

Anul acesta, la eveniment au participat elevii anului III ai Colegiului Pedagogic „Ion Creangă” din cadrul USARB, coordonați de doamnele profesoare Lucia Covalciuc şi Rodica Puiu, anul I al Facultatăţii de Științe Reale, Economice şi ale Mediului, ghidaţi de prodecana Ianina Cazacu, Facultatea de Litere, anul IV, profesoara de limbă engleză, Mihaela Ţaulean, dr., conf. univ.

Evenimentul a inclus, de asemenea expoziţii tematice şi prezentări bibliografice, Unele aspecte ale diversităţii lingvistice în Uniunea Europeană (Centrul de Informare al Uniunii Europene); Stimularea minţii şi îmbogăţirea existenţei prin învăţarea unei limbi (Sala de lectură nr. 4 Limbi şi literaturi străine); Cunoașterea mai multor limbi străine contribuie la dezvoltarea T@ (documente sonore şi electronice din colecţia Mediatecii) prezentate de Valentina Topalo, bibliotecară principală, coordonatoarea CIUE şi Tatiana Pogrebneac, Margareta Iulic, bibliotecare.

Impact: prezenţi 110 studenţi, profesori, bibliotecari. 147 de utilizatori au împrumutat de la expoziţiile organizatre 334 documente, programul activităţilor de pe pagina web a Bibliotecii Ştiinţifice a fost accesată de 140 de ori.

După două zile deosebite, utilizatorii au luat cu ei mesajul că învățarea unor limbi străine este o ocazie de a ieși din zona personală de confort și le poate aduce satisfacții și surprize ce le stimulează mintea și le îmbogățesc existența.

Foto