06-10-2023

colloquiaLa 6 octombrie, în cadrul celei de-a 12 ediţii a Conferinţei Ştiinţifice Internaţionale „Tradiţie şi Inovare în Cercetarea Ştiinţifică”, s-au desfăşurat lucrările Secţiunii Biblioteconomie şi ştiinţele informării, cu genericul „BIBLIOTECA – PARTENER ÎN PROCESUL DE INSTRUIRE ŞI CERCETARE”.

Bibliotecarii universitari bălţeni au participat la sesiunea de deschidere solemnă a lucrărilor Conferinței Ştiinţifice Internaţionale, moderată de doamna Valentina PRIȚCAN, dr., conf. univ., prorector pentru activitatea ştiinţifică și relații internaționale.

Alocuțiunea de deschidere a fost rostită de către doamna Rector Natalia GAȘIȚOI, dr., conf. univ.

Lucrările Conferinței au continuat în secţiuni/ ateliere. La sesiunea de închidere a lucrărilor Conferinței a fost prezentat rezumatul activităților realizate.

Secţiunea Biblioteconomie şi ştiinţele informării a derulat în format mixt cu participarea a 71 de reprezentanţi ai mediului profesional din țară şi din Romania - de la Bibliotecile ştiinţifice ale instituţiilor de învaţământ din Republica Moldova: ASEM, USM, USMF, UTM, UPSC, BRTŞ; BŞ a Universităţii din Suceava, biblioteci ale colegiilor naţionale din Suceava, Roman, Sebeş şi alte localităţi din România.

Lucrările Secţiunii au fost moderate de directoarea Bibliotecii Ştiinţifice a USARB, Aculina MIHALUŢA şi Mihaela STAVER, bibliotecară principală, Centrul de Cercetare şi activitate metodologică.

Programul secţiunii a inclus studii și lucrări științifice care au pus în discuţie diverse probleme: donațiile - sursele constante de achiziţii a RI; implicarea bibliotecilor în procesul de reformare a organizațiilor din învățământul superior și de cercetare științifică; reglementarea dreptului la informaţie în biblioteci; valorizarea aportului științifico-metodic al cadrului profesoral; metrica reţelelor sociale academice – indicatoare eficiente pentru performanţa universităţii, instrumente şi metode de promovare a activităţilor şi produselor bibliotecii; contribuţia bibliotecii în promovarea diversităţii culturale ale utilizatorilor; educarea formală, non-formală şi informală a utilizatorului în bibliotecă; tendinţe noi de dezvoltare a bibliografiei.

Aculina MIHALUŢA a mulțumit participanţilor pentru că au dat curs invitaţiei şi au împărtășit din experiențele lor profesionale la această conferință.

Comunicările interesante şi investigaţiile oportune au adus un plus valoare acestui eveniment, iar schimbul de idei și experiențe a fost cu adevărat inspirațional. Cu toții suntem părtași în această misiune nobilă de a aduce cunoașterea și cultura la îndemâna tuturor. Împreună suntem mai puternici. Ne-am îmbogățit unii pe alții și am conturat împreună viitorul biblioteconomiei.

Evenimentul a cuprins şi lansarea lucrărilor elaborate recent de către BŞ:

1.Contribuţii Ştiinţifice ale profesorilor si colaboratorilor. Anuar 2022

2.Oraşul Bălţi: călătorie în timp: Antologie.

Foto