06-02-2024

sidÎn cadrul Bibliotecii Ştiinţifice, Clubul Educaţie Civică Europeană a fost marcată Ziua Internaţională a Siguranței pe Internet - împreună pentru un internet mai sigur!, desfășurată anual, în a doua zi de marți a lunii februarie. În anul 2024, această zi se sărbătoreşte la 6 februarie, genericul fiind „Schimbare care inspiră? Fă diferența, gestionând influența și navigând online”. Scopul evenimentului este de a promova conștientizarea utilizării în siguranță a internetului și de a crește gradul de cunoaștere/informare cu privire la problemele online și preocupările actuale: de la hărțuirea cibernetică pe rețelele sociale și până la furtul de identitate digitală. Acțiunile organizate cu această ocazie, reprezintă un efort internațional de educație și conștientizare, marcat în peste 190 de țări.

În vederea marcării acestei zile au fost susţinute sesiuni de informare şi sensibilizare privind utilizarea în mod responsabil, respectuos, critic și creativ a tehnologiei și a internetului, în special de către adolescenți.

Evenimentul a fost moderat de Valentina Topalo, bibliotecară principală, coordonatoarea Clubului ECE, anunțând scopul și obiectivele urmărite de program, distribuit pe pagina web a Bibliotecii Ştiinţifice, reţelele sociale, teleinformaţii. Prin astfel de program, Biblioteca Ştiinţifică promovează activ căile de evitare a pericolelor pe Internet, în vederea asigurării procesului de căutare, selectare, evaluare şi utilizare corectă a informaţiilor electronice, inclusiv utilizarea site-lui de știri false în Republica Moldova şi un scurt ghid practic de identificare a știrilor false.

Olga Dascal, bibliotecară, a informat utilizatorii despre EXPERIENȚE DIGITALE SIGURE INOVATOARE ȘI CREATIVE DIN RESURSE EUROPENE cu trimitere la pagina Oficiului de Publicaţii al Uniunii Europene, referindu-se la exploatarea responsabilă a tehnologiilor online, consecințele activităților online, normele Netichetei - codului social al internetului, păstrarea datelor personale în siguranță, comunicarea virtuală, avantajele, dezavantajele, strategiea europeană pentru un internet mai bun pentru copii. .

Valentina Vacarciuc, bibliotecară, Secţia de Relaţii cu publicul, a prezentat expoziţia tematică Pericolele ascunse ale Internetului, trecând în revistă publicaţiile din colecţia Bibliotecii, în care sunt abordate subiectele legate de siguranţa online şi securitatea informaţiilor.

La activitate au participat elevii grupei 202, 302 ai Colegiului Pedagogic „Ion Creangă” din cadrul USARB însoţiţi de Maria Eremei, profesoară de istorie.

Foto