14-02-2024

Ziua Națională a Lecturii, Ziua Grigore Vieru

Eveniment cultural:

Muzică şi vers în creaţia lui Grigore Vieru.

vieru culturalÎn cadrul Centrului de Informare al Românie miercuri, 14 februarie, i a fost adus un omagiu creaţiei marelui poet național Grigore VIERU.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa oaspeţilor de onoare: Mihai TICAN, gerant interimar, Consulatul General al României la Bălţi, Anatol MORARU, directorul Colegiului Pedagogic „Ion Creangă” din cadrul USARB.

În luările de cuvânt oaspeţii au reliefat importanţa evenimentului şi valoarea inestimabilă a creaţiei lui Grigore Vieru. Versurile sale ilustrează stări de spirit de o rară autenticitate, conturate în enunţuri poetice armonioase şi limpezi, sugestive şi sincere.

În public alătui de discipolii săi s-au aflat doamnele Svetla STANŢIERU, profesoară de limba şi literatura română, Tatiana TIMUŞ-ŢURCAN, conducător artistic, Ansamblul folcloric „Crenguţă de brad”, Colegiului Pedagogic „Ion Creangă” din cadrul USARB.

Evenimentul a debutat cu comunicarea Anei BANUH cu titlul Grigore Vieru valoare şi adevăr. O frumoasă incursiune în viaţa şi creaţia marelui poet, bogată în date şi evenimente remarcabile.

Natalia POIAG a dat lecturii Scrisoare către Grigore Vieru, semnată de Spiridon Vangheli, un mare prieten al poetului, care chiar și după moarte îi cinsteşte memoria și valorifică opera.

Elevii Colegiului Pedagogic „Ion Creangă” din cadrul USARB au susţinut un frumos recital de poezii din creaţia viereană.

Poezii din ciclul Cântări pentru ţară, limbă şi pământ

Scrisoare din Basarabia – Natalia POIAG

Casa părintească nu se vinde – Artiom STAVER, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălţi

Poezii din ciclul Cântece pentru mama

Mâinile mamei – Veronica VREMEA

Băiţaşul din ochii mamei – Suzana SURUJII

Cămăşile – Vanesa GROSU

Poezii din ciclul Cântece de iubire

Iubito – Mădălina RUSU

E-o linişte iubirea – Nicolina SCUTARU

Vreau să te văd – Adelina GOPŞA

De ce-ai fi tristă – Cătălina CUŢÎI

Poezii din ciclul Viața, moartea și suferința umană

De ce-ai dat, Doamne?! – Ariana CAZACU

Doina – Arina CIUBOTA

Ca prima oară – Alexandra RUSU

Nu am, moarte, cu tine nimic – Maria STAROSTIN

Muzicalitatea, profunzimea și sensibilitatea versurilor acestui mare „poet al muzicii” a reprezentat sursă de inspirație pentru mulți muzicieni, pentru mulți tineri compozitori fiind un adevărat mentor.

Activitatea a cuprins şi un recital muzical pe versurile lui Grigore Vieru oferit de:

Iartă-mă, muzică Ion Aldea-Teodorovici - Virsavia BANUH, Diana VOLOŞANOVSCHI

Răsai, muzică Ion Aldea-Teodorovici - Adriana APARATU

Casa părintească nu se vinde, muzică Mihai Ciobanu - Lilian HAJDEU

Pânică frumoasă – Ansamblul folcloric „Crenguţă de brad”

Publicul prezent la activitate a avut parte de expoziţia de carte cu genericul Grigore Vieru în universul artelor frumoase.

Pentru implicare, atitudide şi prestaţia înaltă elevii participanţi la eveniment au primit din partea Consulatului General al României la Bălţi diplome de participare.

În cadrul Zilei Naționale a Lecturii, Biblioteca Ştiinţifică a iniţiat o frumoasă tradiţie de a remarca Cei mai fideli utilizatori ai Bibliotecii Ştiinţifice a USARB pentru anul care a trecut. Astfel la finele activităţii doamna Lina MIHALUŢA, directoarea Bibliotecii Ştiinţifice a înmânat diplome de fidelitate următorilor elevii: Natalia Poiag, Ana Banuh, Ana-Maria Lisnic, Nicoleta Ţoncu, Tatiana Ţirigan, Ernest Guţu, Corina Cuciuc, Ana-Maria Mîndru, Roman Cebotari.

Activitatea a fost moderată de Lilia ABABII, bibliotecară, coordonatoarea Centrului de Informare al României.

Foto