19-04-2024

Reprezentanţi ai comunităţii bibliotecare din Republica Moldova şi România au participat, în data de 18 aprilie 2024, la Conferinţa ştiinţifico-practică TRADIŢIE ŞI NOI PARADIGME DE CERCETARE ÎN BIBLIOTECONOMIE, Ediţia III-a, organizată de Biblioteca Ştiinţifică a USARB la Bălţi.

conferinta tradLina MIHALUŢA, directoarea Bibliotecii Ştiinţifice USARB, a adresat un mesaj de felicitare tuturor bibliotecarilor din întreg Sistemul Naţional de Biblioteci din Republica Moldova şi colegilor de la Biblioteca Universităţii „Ștefan cel Mare” din Suceava, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi, România cu prilejul Zilei Bibliotecarului.

Un aspect notabil al conferinței a fost atmosfera de deschidere și colaborare care a caracterizat interacțiunile dintre participanți. Evenimentul a oferit o platformă excelentă pentru conectare și discuţii între profesioniștii din domeniu, stimulând colaborarea și schimbul de cunoștințe într-un mod dinamic și interactiv. Programul conferinţei a inclus 16 comunicări, prezentate în două secţiuni şi a întrunit 98 de participanţi ai bibliotecilor: Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi, Biblioteca Universităţii „Ștefan cel Mare” din Suceava, România, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, Biblioteca Ştiinţifică a UTM, Biblioteca Științifică a Academiei de Studii Economice din RM, Biblioteca Republicană Tehnico-Științifică, Biblioteca Ştiinţifică a UPSC, Biblioteca Centrală a Universității de Stat din Moldova, Biblioteca Ştiinţifică Medicală a USMF, Biblioteca Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Comunicarea în plen a directoarei Lina Mihaluţa Managementul de bibliotecă: stiluri eficiente de gestionare, a inserat informaţii despre managementul de bibliotecă, gestionarea unei instituții, planificarea unei strategii de dezvoltare, stabilirea cooperării, varietatea de funcții care sunt acum alocate bibliotecii.

conf 2În comunicările din prima secţiune BIBLIOTECILE VIITORULUI: POSIBILITĂŢI INFINITE au fost abordate subiectele: Bibliotecarul - liant esențial în procesul de învățare/cercetare academică; Consolidarea infrastructurii de informare în Republica Moldova: rolul Accesului Deschis; Reliefarea rezultatelor științifice prin instrumente bibliometrice; Realitatea augmentată și a modului în care aceasta poate fi utilizată în biblioteci pentru îmbunătățirea serviciilor; Tehnologia Arcanum; Provocările și Oportunitățile Paradigmei Digitale în Biblioteca Universitară; Rezultatele scientometrice ale cercetătorilor; Identitatea online a utilizatorilor și siguranţa pe Internet; Managementul personal al timpului - element prioritar în activitatea eficientă a bibliotecarului.

În partea a doua Conferinţei, secţiunea: PATRIMONIUL DOCUMENTAR AL BIBLIOTECII ÎN ERA DIGITALĂ au fost discutate subiectele privind Contribuția bibliotecilor la dezvoltarea turismului cultural; Bibliografia şi cultura puncte de interferenţă; Evoluţia DSpace 7: Transformarea digitală a repozitoriului instituţional ORA USARB, Depozitul principal al Bibliotecii Ştiinţifice a USARB – comunicarea şi păstrarea resurselor informaţionale; Promovarea colecţiei de carte a Bibliotecii Ştiinţifice în cadrul activităţilor ştiinţifice şi educaţionale USARB.

Vorbitorii au oferit perspective profunde și provocatoare asupra subiectelor abordate, împărtășind cercetări și inovații în domeniu. De asemenea, comunicările au stimulat schimbul de idei și colaborarea între participanți, creând un mediu propice pentru explorarea și dezvoltarea noilor direcții de cercetare și practică în biblioteconomie.

conf 1Conferinţa ştiinţifico-practică TRADIŢIE ŞI NOI PARADIGME DE CERCETARE ÎN BIBLIOTECONOMIE, Ediţia a 3-a, a fost un eveniment remarcabil și inspirațional care a adus împreună o comunitate diversă de experți în domeniu, iar participanții au avut oportunitatea de a explora și de a dezvolta înțelegerea lor despre modul în care  noile paradigme de cercetare influențează și transformă domeniul biblioteconomiei.

În concluzie, Conferinţa ştiinţifico-practică a fost un succes remarcabil, atât din punct de vedere al conținutului academic, cât și al interacțiunilor și conexiunilor create.

Pentru cei care nu au avut posibilitatea de a participa la eveniment, prezentările și materialele conferinței vor fi publicate, pentru a permite accesul la cunoștințe și informații pentru toți cei interesați.

Foto