6-11-2017

La 6 noiembrie a.c., în holul Bibliotecii Științifice a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Ambasada Lituaniei la Chișinău a inaugurat expoziția de documente și fotografii cu genericul „Sub cer străin”. Locuitorii Lituaniei în lagărele şi locurile de exil din URSS. Anii 1940-1958, realizată de către Muzeul Victimelor Genocidului din cadrul Centrului de Cercetare a Genocidului şi Rezistenţei Populaţiei Lituaniei.

Expoziția cuprinde 20 de standuri care se referă la perioada deportărilor regimului totalitar sovietic în perioada 1940-1958 și ilustrează condițiile din lagărele sovietice în care mii de lituanieni au fost ținuți. Scopul acestei expoziţii este de a relata cetăţenilor Europei, în special tinerei generaţii, despre crimele comise de regimul totalitar sovietic – deportarea cetăţenilor lituanieni şi punerea în detenţie în lagăre.

În Lituania se resimt până în prezent consecinţele dureroase ale ocupaţiei sovietice. În 1941 şi în perioada 1945-1953, din Lituania au fost exilate 132 mii de persoane; au fost trimişi în închisori şi lagăre 150 mii de oameni. În lagăre şi în locurile de exil au pierit 50-60 mii de locuitori ai Lituaniei. Circa 50 mii de oameni, lipsiţi de posibilitatea de a se întoarce în Lituania, au rămas să trăiască pentru totdeauna în fostele locuri de exil sau în ţările învecinate.

Expoziţia a fost vernisată în premieră la 21 iunie 2011 în Parlamentul European.

La inaugurare a participat Ambasadorul Lituaniei în Moldova, ES Rimantas Latakas, care a povestit despre crimele comise în țara sa de regimul sovietic de ocupație, cum au fost organizate deportările și cum au trăit în GULAG-uri lituanienii supuși represiunilor.

Ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, Rimantas Latakas, a declarat că în lagăre au murit între 20.000-25.000 de lituanieni, iar deportările au ucis în total 28.000 de lituanieni.

Prorectorul USARB, conf. univ., dr. Gheorghe Neagu a mulțumit Ambasadei Lituaniei pentru colaborarea pe care o are cu Universitatea din Bălți și a menționat că asemenea expoziții sunt importante în procesul educațional al studenților.

Conf.univ. dr. Lidia Pădureac, șefa Catedrei socio-umane de la USARB, s-a referit la consecințele Pactului Ribbentrop-Molotov care, în rezultatul anexării forțate la URSS, a dus la instaurarea regimului de ocupație sovietică, proces urmat de represiuni și foamete organizată. Lidia Pădureac spune că, în acest sens, Moldova și Lituania au avut probleme comune.

Directoarea Bibliotecii Științifice a USARB, Elena Harconiță, a mulțumit Ambasadei Lituaniei pentru Expoziția „Sub cer străin”, amintind că o expoziție despre Lituania, la fel, organizată de misiunea diplomatică respectivă, a fost organizată în luna mai a.c. Elena Harconiță a evocat importanța pe care a jucat-o Ambasada Lituaniei, acum șapte ani, la deschiderea Punctului de informare al NATO şi Colecţia Lituania, completată cu grijă de Ambasada Lituaniei în R.Moldova şi de această dată 2 publicaţii istorice.

Expoziția „Sub cer străin” va funcţiona la Biblioteca Științifică a USARB timp de două săptămâni, până la 20 noiembrie a.c.

Evenimentul a avut loc în cadrul Programului de stat „Recuperarea și valorificarea istorică a memoriei victimelor regimului totalitar-comunist din RSS Moldovenească în perioada anilor 1940-1941, 1944-1953”.

Foto