07-11-2017

Profesorul universitar german dr. Ulrich Sarcinelli, profesor la Universitatea Koblenz-Landau (Germania), unde a deținut mai mulți ani funcția de vicerector a avut o lecție publică la Biblioteca Ştiinţifică USARB, având ca temă „Reforma Protestantă la 500 de ani: semnificația Reformei pentru societate și democrația în Germania”.

La 31 octombrie 1517, acum 500 de ani, Martin Luther a afişat pe porţile castelului din Wittemberg celebrele ”95 de teze”. Prin acestea Luther protesta împotriva anumitor practici din cadrul Bisericii Catolice, acuzând cu precădere "comerţului" cu indulgenţe, prin care contra unei sume de bani se iertau păcatele. Era începutul Reformei. Impactul Reformei a cutremurat creștinismul și lumea, dar a fost fundamental și asupra lumii românești care l-a cunoscut de la distanță pe Martin Luther.

Martin Luther a fost primul reformator protestant ale cărui reforme au dus la nașterea Bisericii Evanghelice-Luterane. Primele idei ale Reformei protestante au fost enunțate de Martin Luther în 1517, în calitatea sa de preot catolic și profesor de exegeză la Universitatea din Wittenberg. Excomunicarea sa din Biserica Catolică a survenit în anul 1521.

Dr. Ulrich Sarcinelli s-a referit în special la efectele ce au rezultat din reforma inițiată acum 500 de ani – formarea şi dezvoltarea democrației și a societății germane moderne. În cadrul prelegerii a fost prezentat filmul „Luther”, care povestește despre viața și activitatea pastorului Martin Luther, considerat drept inițiator al reformelor.

În sală a fost organizată o bogată expoziție de cărţi și publicații periodice despre Martin Luther și reforma protestantă.

Foto