13-04-2018

diseminare aprilie 1Elena ŢURCAN, bibliotecar în oficiul Documente Muzicale, a relatat despre participarea, împreună cu Elena Harconiţa, director şi Lina Mihaluţa, director adjunct,  la Simpozionul științific Anul Bibliologic 2017, ediția a XXVII-a, comunicând informaţiile privind inaugurarea Simpozionului, panelul de discuţii, conferinţa directorului general al BNRM. Au fost prezentate cele trei postere cu care s-a prezentat Biblioteca Ştiinţifică USARB în cadrul sesiunii de postere și materiale AV: Biblioteca Ştiinţifică - Centrul Biblioteconomic Departamental USARB, Biblioteca Ştiinţifică USARB – Cultura informaţiei 2017, ORA USARB; video-filmul Atelier Profesional Biblioteci de Învăţământ din Nord a ABRM, 2017; comunicarea Centrul Biblioteconomic USARB: parcurs de colaborare 2017; materiale promoţionale: Calendarul 2017-2018 Biblioteca Ştiinţifică USARB - colaborare în Programul Erasmus + Proiectul Servicii de suport pentru reţeaua de biblioteci: modernizarea bibliotecilor în Armenia, Moldova şi Belarus prin dezvoltarea personalului bibliotecar şi reformarea bibliotecilor; Ghidul Proiectului LNSS.

diseminare aprilie 2Elena Ţurcan a trecut în revistă lucrările primite în mapă; Gheorghe Oprea. Biobibliografie. Ch., 2017; Ana Sofroni. Dumeriri. Cugetari crestine. Fagaras, jud. Brasov, Romania, 2018, inclusiv revista Magazin Bibliologic, nr. 1-2, 3-4, 2017 în care au fost publicate 10 articole ale bibliotecarilor USARB.

Aculina MIHALUȚA a relatat despre participarea, în perioada 29 – 30 martie 2018, la Atelierul privind Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă a ONU, fiind selectata în urma concursului organizat de  Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) și Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), în incinta Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu".

Evenimentul a fost organizat de cele două asociații în cadrul proiectului Agenda for Sustainable Development - A Recipe from Libraries susținut de IFLA. Atelierul de formare a avut rolul de a echipa membrii breslei cu abilități și cunoștințe pentru a maximiza capacitatea bibliotecarilor de a aplica eficient setul de instrumente IFLA. Un aspect unic al atelierului este sprijinirea bibliotecarilor pentru a putea informa factorii de decizie naționali și locali despre modalitățile prin care bibliotecile pot ajuta, la diferite niveluri administrative, planurile de dezvoltare care vor contribui la îndeplinirea Agendei ODD 2030.

Instruirea a fost susținută de Vesna Vuksan, bibliotecar senior la Biblioteca Universitară din Belgrad și trainer asociat IFLA, care a oferit  materialele produse de IFLA (setul de instrumente, broșura și manualul) pentru a sprijini comunitățile bibliotecare în activități de advocacy și de sensibilizare a factorilor de decizie.

diseminare aprilie 3Elena CRISTIAN, şef serviciu. Dezvoltarea si prelucrarea resurselor informationale, a participat în zilele de 21-23 martie 2018, la atelierul ,,Politica de prezervare a colecţiilor de documente”, parte componentă a proiectului ,,Early 19th Century Bessarabian Charters and Historical Documents", în cadrul programului Guvernului SUA, Fondul Ambasadorilor pentu Conservare. Atelierul a fost organizat de  Biblioteca Naţională a Republicii Moldova în colaborare cu Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova ,,Alexe Rău”. În calitate de traineri formabilii i-au avut pe Nancy Lev-Alexander, specialist în Stabilizarea colecţiilor / Conservarea preventivă, Alan Haley, specialist Prezervare de la Direcţia de Conservare a Bibliotecii Congresului,  Washington D.C., SUA. Formatorii  au  prezentat  definiţii şi concepte,  diverse metode fundamentale  de prezervare, printre care prezervarea preventivă; securitatea de bază, managementul situaţiilor de urgenţă, utilizarea evaluării colecţiilor şi pregătirea pentru reformatare (incluzând digitizarea), politica sălilor de lectură, expoziţiilor, împrumuturilor  de  colecţii pentru expoziţii.

Foto