21-04-2018

În zilele de 20 și 21 aprilie 2018, un grup de bibliotecari de la Biblioteca Ştiinţifică USARB, au participat la ediția a II-a a Simpozionului național cu participare internațională „Contribuția bibliotecii la afirmarea diversității culturale în spațiul românesc", prilejuit de sărbătorirea Zilei Internaționale a Cărții și a drepturilor de autor și a Zilei bibliotecarului (23 aprilie).

Manifestarea s-a desfasurat în cadrul acțiunilor prin care Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava marchează Anul Centenarului Marii Uniri şi Anul European al Patrimoniului Cultural cu genericul România Centenară (1918-2018).

Simpozionul a fost organizat de Biblioteca Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava, Asociația Bibliotecarilor din România (ABR) – Filiala Suceava, având ca parteneri Asociația Italienilor din România, Colegiile Naționale „Ștefan cel Mare” Suceava și „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, Institutul Naţional „Bucovina” Rădăuți, Mănăstirea Sucevița.

suceava1

În deschiderea oficială a Simpozionului, Elena Harconiţa, directorul Bibliotecii Ştiinţifice USARB, a rostit un mesaj de felicitare cu sărbătoarea profesională, accentuând importanţa profesiei în societate şi a oferit o donaţie de cărţi editate de bibliotecarii USARB.

Valentina Topalo, bibliotecar principal, BŞ USARB a susţinut în Plenul Simpozionului comunicarea National Library Awareness Day 2017 in Republica Moldova axându-se pe evenimentele organizate în cadrul proiectului LNSS.

În cadrul secțiunilor şi în plenul Simpozionului au sustinut comunicări științifice autori din România, Republica Moldova, Ucraina și Italia. 

În ziua a doua, 21 aprilie 2018, au fost organizate excursii de documentare la Biblioteca Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, Colegiul Naţional „Ștefan cel Mare” Suceava, Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, Institutul Naţional „Bucovina” Rădăuți şi Mănăstirea Sucevița.

suceava2

Programul Simpozionului a mai inclus vernisajul expoziției tematice Cartea - sursă de cercetare și dezvoltare artistică realizată de Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, un program artistic intitulat „Diversitate etnică și culturală în Bucovina" susținut de formații ale diferitelor etnii din Bucovina (Ansamblul Kozaciok din Bălcăuți - comunitatea ucraineană, Ansamblul Solonczanka din Solonețu Nou - comunitatea muntenilor polonezi, comunitatea italiană, germană și armeană) dar și de renumita Corală de fete Ciprian Porumbescu a Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava și Ansamblul folcloric Arcanul al USV, derularea Filmului documentar „Recunoaște 1915”, realizat de regizorul Florin Kevorkian și Izabela Bostan Kevorkian dedicat comemorarii Genocidului Armean (24 aprilie).

Simpozionul a fost incheiat de un concertul extraordinar susținut de către solista şi pianista Alexandra Fitz.

Bibliotecarii de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, vin cu mulţumiri respectuoase organizatorilor pentru invitaţie, primire cordială şi oportunităţile de care au beneficiat la Suceava.

Foto