18-12-2019

ora informare cat lrfrÎn Centrul de Informare al României, în cadrul şedinţei Catedrei de limba română şi filologie romanică (şef al catedrei - conf. univ., dr. Viorica POPA), a avut loc  ora de promovare a resurselor informaţionale şi documentare de către bibliotecarii formatori din grupurile de lucru Virtualizarea serviciilor şi Promotorii resurselor info-documentare. Coordonator: Ana NAGHERNEAC, (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.) bibliotecar principal Subdiviziunea informare şi cercetare bibliografică.

Natalia LUCHIANCIUC (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.), Gabriela CAZACU (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.) au informat cadrele didactice despre Achiziţiile recente din colecţia Bibliotecii Ştiinţifice (domeniul ştiinţelor filologice - 30 de doc.)

Mihaela STAVER (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.) s-a referit la Instrumente de regăsire a informației pentru studii și cercetări: motoare de căutare, portaluri, directoare, Repozitoriul Instituţional ORA (Open Research Archive) USARB, o arhivă electronică instituţională a documentelor ştiinţifice, educaţionale, elaborate de către cadrele didactice şi bibliotecarii USARB; Repozitoriul Zenodo un serviciu simplu și inovator, care le permite cercetătorilor, oamenilor de știință, de a încărca, partaja, păstra și a prezenta rezultatele cercetării multidisciplinare (date și publicații). Instrumentul Bibliometric Național, o bibliotecă electronică ştiinţifică în care sunt stocate, clasificate şi măsurate date cu caracter public privind contribuţiile ştiinţifice ale tuturor cercetătorilor din sfera ştiinţei şi inovării din Republica Moldova.

Lilia ABABII (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.) a prezentat facilităţile Catalogului Partajat a 7 biblioteci universitare din RM – PRIMO ExLibris  (crearea contului personal – identificarea, salvarea surselor în E-raft, rafinarea informației dupa multiple criterii, partajarea informației, atribuirea etichetelor, precum şi baza de date europeană (CEEOL) care oferă acces la publicaţii academice din domeniul socio-umanist din ţările Europei Centarale şi de Est.

Olga DASCĂL (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.) a prezentat Sistemul electronic pentru biblioteci IPR BOOKS – furnizor de conţinut digital pentru instituţii de învăţământ superior şi biblioteci universitare.

Bazele de date cu acoperire multidisciplinară şi servicii specifice marilor distribuitori la care este abonată biblioteca vor fi prezentate în cadrul unui Training (s-a convenit de comun acord împreună cu membrii catedrei) care va avea loc în data de 10 ianuarie 2019.

Elena ŢURCAN (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.) a familiarizat audienţii cu crearea profilului în Google Scholar, determinarea indicilor scientometrici prin aplicarea softului Publish or Perish.

Foto