26-03-2018

În data de 27 martie 1918 Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Cu acest prilej în data de 25 martie 2019 la Biblioteca Ştiinţifică USARB a avut loc Ora publică 1918 – Consecinţele Unirii Basarabiei cu România.

ora publica Negrei 2Ora publică a fost susţinută de Ion Negrei, doctor în istorie, absolvent al Facultăţii de Istorie și Pedagogie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” (1980), din 1991 și până în 2007 a fost redactor-șef al Revistei de istorie și Cultură „Cugetul”; din 1999 este șef redacție Istorie la Editura „Prut Internațional”, din 2000 deține funcția de vicepreședinte al Asociației Istoricilor din Republica Moldova. A publicat mai multe lucrări științifice și studii de istorie a românilor.

Cu un cuvânt de salut în faţa publicului au venit: Lidia Pădureac, Prim-prorector pentru activitatea didactică – conf. univ., dr. (moderatoarea evenimentului). Preasfinția Sa, Antonie, Episcop de Bălţi a Mitropoliei Basarabiei, Excelența Sa, Mihai Baciu, Consul general al României la Bălți, Dna Elena Harconiţa, directoarea Bibliotecii Ştiinţifice USARB.

Centrul de Informare al României a fost prezent la eveniment cu o expoziţie de carte întitulată Unirea Basarabiei cu România – 27 martie 1918. Documentele expuse au adus în prim plan evenimentele ce au avut loc în acele timpuri în plan politic, social şi cultural.

La eveniment a fost prezentă Ludmila Dobrogeanu, Directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Bălți, profesori de la USARB, profesori de la liceele din oraş, studenţi, elevi.

Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Ştiinţifică USARB, Episcopia de Bălţi a Mitropoliei Basarabiei, Centrul de Informare al României.

Foto