23-05-2019

Donaţie din partea domnului Vasile Şoimaru, politician, economist, conferențiar universitar, publicist și fotograf moldovean, fost deputat în parlamentul Republicii Moldova în legislaturile 1990-1994 și 1998-2001. Este unul din cei 278 de semnatari ai Declarației de Independență a Republicii Moldova.

soimaru vDomnul Vasile Şoimaru, coordonatorul Proiectului „Românii din jurul României” a completat colecţia Centrului de Informare al României cu un set de cărţi din 12 exemplare. Lucrările tratează file importante din istoria neamului românesc ce ţin de evenimentele Marii Uniri Naţionale, istoria, populaţia şi cultura Basarabiei, formarea populaţiei din Republica Moldova, deportările în masă, bolşevizarea culturii naţionale, constituirea şi activitatea ansamblului folcloric Hora.

Publicaţiile vor fi de un real folos cercetătorilor, istoricilor, sociologilor, dar şi utilizatorilor Bibliotecii Ştiinţifice USARB pentru a afla cum s-au perindat, pe parcursul anilor, evenimentele ce oglindesc trecutul glorios al poporului român.

 

Donaţie din partea domnului Marius Diaconescu, conferențiar universitar, Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie

diaconescu1diaconescu2Colecţia Bibliotecii Ştiinţifice a fost completată cu 5 volume de carte Ziarele româneşti despre Unirea Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei. Volumele 1-5, ediţie de articole selectate de Asociaţia Ars Historica, Universitatea din Bucureşti, Centrul de editare a izvoarelor istorice „Arhiva Istorică a României”, coordonate de Marius Diaconescu şi Andrei Florin Sora, editate la Bucureşti : Ars Historica, 2018, oferite de domnul Marius Diaconescu, conferențiar universitar, Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie

Volumele prezintă destinul românilor şi circumstanţele în care se publicau ziarele româneşti România Nouă, Glasul Moldovenesc, Cuvânt Moldovenesc, Sfatul Ţării, Evenimentul, Timpul, Neamul românesc, Acţiunea română, oglindind evenimentele principale din 1918.