09-07-2019

Donaţie din partea autoarei Carolina Dodu-Savca, doctor în filologie, conferențiar universitar, Universitatea Liberă Internațională din Moldova

dodu savca 1dodu savca 2Carolina Dodu-Savca, doctor în filologie, conferențiar universitar la ULIM, a donat Bibliotecii Ştiinţifice un nou exemplar al lucrării Reflecţii asupra căutării sinelui în eseu. Valéry şi Yourcenar: vocaţia cunoaşterii mens în spiritus, editată la Bucureşti : Editura Fundaţiei România de mâine, 2015, apărută în colecţia Multilingvism şi culturi în dialog.
Lucrarea reperează Eseul ca modalitate de căutare a Sinelui prin excelenţă, unde punctul de vedere al eseistului e categoria optică a Eului invizibil şi indivizibil, proiectat axiologic în trama globală a operei, conceptualizată ca opera-ca-sine.
Valoarea publicaţiei este relevată şi prin autograful cărţii: Pentru cititorii USARB, sala de lectură nr.4 (unde mi-am petrecut 5 ani (1994-1999) de frumoase zile de lectură în anii de studenţie) 21.06.2019, care reflectă atitudinea autoarei faţă de sala de lectură a BŞ USARB în care a acumulat, timp de 5 ani, cunoştinţe din paginile cărţilor, formându-se ca viitor speacialist.

 

Donaţie din partea domnului Leonid Gheorghian, medic român, Bensheim, Germania

gheorghianColecţia „Leonid Gheorghian”, constituită din 285 exemplare, localizată în sala de împrumut nr.1 Documente Ştiinţifice şi Beletristică a Bibliotecii Ştiinţifice a fost completată cu 3 lucrări, oferite în dar de domnul Leonid Gheorghian: Ocolul Mării Negre în 90 de zile : Şapte ţări, opt graniţe şi o lovitură de stat în prime-time, Bucureşti : Humanitas, 2016, Singură pe Drumul Mătăsii : 80 de zile, 15 000 km, 2500 de ani de istorie, Bucureşti : Humanitas, 2015, autor Sabina Fati şi cea de-a treia carte Cu şi fărăr securişti, autor Ovidiu Creangă, Bacău : Vicovia, 2009.
Notele de călătorie reliefează experienţa autoarei Sabina Fati care a făcut ocolul Mării Negre „Această mare capricioasă, aflată între lumi, parcă mereu nervoasă şi greu de stăpânit...” şi a parcurs Drumul Mătăsii, înşiruind gînduri despre excursiile istorice, ţările prin care a trecut, relatând istorioare ale oamenilor pe care i-a întâlnit. Cea de a treia carte, reconstituie mărturiile autorului Ovidiu Creangă, în care sunt prezentate serviciile organelor secrete din România, aspecte din Basarabia românească, deportările din Siberia, comerţul internaţional din România pe timpul comuniştilor, relaţiile externe ale României.
Publicaţiile vor fi utile tututor cititorilor dornici de aventură, care vor să parcurgă o călătorie în căutarea sinelui, explorând noi spaţii, dar şi celor care vor să cunoască pagini deosebite din istoria Românie în periopada comunistă.