7-10-2019

agoraValentina Topalo, bibliotecar principal, Biblioteca Ştiinţifică USARB a participat la Atelierul Regional de instruire pentru AGORA și Research4Life, desfăşurat in zilele de 3 și 4 octombrie la Biblioteca Republicană Științifică Agricola a Universității Agrare de Stat din Moldova în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Scopul atelierului a fost dezvoltarea capacităților și abilităților necesare pentru un acces eficient la programele AGORA și Research4Life, consolidarea utilizării programului AGORA în regiune și stabilirea priorităților pentru următorii doi ani. Programul AGORA a fost înființat de FAO împreună cu cei mai prestigioşi editori de publicaţii științifice și oferă acces la o colecție digitală excepțională de publicaţii în domeniul alimentaţiei, agriculturii, mediului și științelor sociale conexe. AGORA este una dintre cele cinci programe care formează Research4Life: AGORA, HINARI, OARE, ARDI și GOALI.

La Atelier au fost prezenţi bibliotecari, documentaliști, specialiști în comunicare, specialiști IT, etc. din Armenia, Belarus, Georgia, Serbia, Macedonia, Republica Moldova și Ucraina în sporirea schimbului de cunoștințe, vizibilității și accesului la științele agricole și conținutul cercetărilor agricole la nivel mondial. Atelierul a inserat prezentări, studii de caz, exerciții practice, discuții şi lucrul în echipă.

În cadrul Atelierului, moderatorii, experţii europeni Imma Subirats, Information Management Officer Parnerships Division și Karna Wegner, Capacity Development and Academia Unit Parnerships Division, Programms Support and Technical Cooperation Department, Direcţia FAO, au familiarizat formabilii cu resursele disponibile în AGORA, instituții și țări eligibile pentru a avea acces la acestea, modalităţi de înregistrare la baza de date AGORA, posibilităţi de accesare a revistelor şi cărţilor electronice, explorarea bazelor de date Scopus, Cab Abstracts, Dimensions.

Biblioteca Ştiinţifică USARB oferă acces gratuit la cercetare în lumea dezvoltării de pe platforma ştiinţifică Research4Life: