05-11-2019

diseminare forumBibliotecarii universitari bălţeni s-au întrunit marţi, 5 noiembrie 2019, într-o şedinţă profesională ce a inclus diseminarea a două evenimente: Forumul Managerilor „Biblioteca anului 2020: reinterpretarea rolului ca promotor al schimbării”, Masa rotundă „Accesul deschis – un mediu de cercetare echitabil” şi prezentarea Manualului pentru scrierea academică : Ei spun/Eu spun, Autori: Gerald Graff, Cathy Birkenstein.

Lilia Ababii, bibliotecar BŞ USARB a relatat despre participarea sa la Masa rotundă „Accesul Deschis – un mediu de cercetare echitabil” ce a avut loc în data de 25 octombrie 2019, la Biblioteca Științifică ASEM. Întrunirea a cuprins subiecte ce țin de acțiuni concrete de promovare a Accesului Deschis în organizațiile din sfera științei din Republica Moldova, beneficiile Accesului Deschis în cadrul Ştiinţei Deschise ce vizează vizibilitatea și accesibilitatea cercetării pentru toți, avansarea cercetării academice, promovarea transferului de cunoștințe și tehnologii din mediul academic în sectorul public și privat, îmbunătățirea potențialului inovațional al universităților şi instituțiilor de cercetare, susținerea colaborărilor de  cercetări interdisciplinare; educarea unei societăți cu o cultură științifică.

 Participanţii întrunirii au aflat despre iniţiativa Plan S, care a fost lansată în anul 2018 de Science Europe – o inițiativă pentru publicarea științifică cu acces deschis. Ideea centrală este că începând cu 1 ianuarie 2020, toate cercetările finanțate de cOAlition S trebuie publicate în reviste sau platforme cu acces deschis în care articolele sunt libere pentru lectură și reutilizare fără amânare. Iar la nivel naţional sunt înregistrate mai multe iniţiative în ceea ce priveşte susţinerea AD, inclusiv Foaia naţională de parcurs pentru integrarea Republicii Moldova în SEC pe anii 2019-2020.

Lina Mihaluţa, director adjunct a relatat colegilor despre Forumul Managerilor „Biblioteca anului 2020: reinterpretarea rolului ca promotor al schimbării”. În cadrul reuniunii profesionale, aflată la cea de-a 24-a ediție, au fost abordate prioritățile pentru Anul Biblioteconomic 2020, tendinţele domeniului biblioteconomie şi ştiinţelor informării în corespundere cu evoluţiile actuale. Discuţiile întreţinute s-au axat pe următoarele dimensiuni:cadrul de reglementare, priorităţi ale anului 2020; pregătirea pentru evaluarea activităţii bibliotecilor publice.

Lilia Ucraineţ, bibliotecar BŞ USARB a prezentat colegilor Manualul pentru scrierea academică : Ei spun/Eu spun, autori: Gerald Graff, Cathy Birkenstein, care este cel mai bine vândut manual de scriere academică din lume şi se regăseşte în colecţia Bibliotecii Ştiinţifice USARB în variantă xeroxată. Scopul central al prezentei cărți este să demistifice scrierea academică prin întoarcerea acesteia la rădăcinile sale sociale și conversaționale. Publicaţia este binevenită pentru scrierea articolelor ştiinţifice, la pregătirea comunicărilor, a prezentărilor pentru un discurs şi, ca urmare, să devină un exemplu bun în exprimarea zilnică.

Bibliotecarii au luat act de apariția a trei lucrări semnificative în domeniul biblioteconomic care vor servi drept punct de sprijin pentru dezvoltarea profesională: monografia „Centrul Biblioteconomic Național: conținut de calitate și schimbări de perspectivă: 70 de ani de la fondarea Direcției Cercetare și Dezvoltare în Biblioteconomie și Științe ale Informării, studiul „Sistemul Național de Biblioteci din Republica Moldova: Studiu statistic 2017-2018” şi Magazin Bibliologic, nr.1-2, 2019.

Foto