15-12-2023

cbd decembrieBiblioteca Ştiinţifică USARB - Centru Biblioteconomic Departamental în parteneriat cu Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chişinău a organizat, în data de 15 decembrie 2023, întrunirea profesională pentru bibliotecarii din învăţământul preuniversitar din Nordul, Centrul şi Sudul Republicii Moldova.

Evenimentul s-a defăşurat în format mixt şi a întrunit 140 de invitaţi: bibliotecari şcolari, de colegiu şi din şcoli profesionale, specialişti responsabili de activitatea bibliotecilor şcolare din OLSDÎ, zona de Nord, Centru şi Sud al Republicii Moldova.

Moderator: Lina Mihaluţa, directoarea Bibliotecii Ştiinţifice a USARB.

În cadrul întrunirii participanții au avut privilegiul de a explora un program divers și captivant, bogat în subiecte relevante și inovatoare pentru domeniul biblioteconomie.

Printre acestea s-au numărat:

Lina MIHALUŢA, directoarea Bibliotecii Ştiinţifice a USARB, a relatat despre cele mai importante evenimente profesionale la sfârşit de an 2023, Priorităţile 2024, Forumul managerilor din Sistemul Naţional de Biblioteci (SNB), Ediția a 28-a, 2023 şi Conferinţa anuală ABRM – catalizator al dezvoltării durabile în biblioteci, 2019 - 2023.

Despre modificările în conformitate cu recomandările legislației europene a Legii cu privire la biblioteci a vorbit Ecaterina SCHERLET, directoarea Bibliotecii Științifice a UPSC.

Valentina TOPALO, bibliotecară principală, Centrul Manifestări culturale a adus în atenţia publicului informaţii la subiectul Facilităţi şi resurse ale bibliotecilor şcolare pentru educaţia incluzivă.

Tatiana PRIAN, directoare adjunctă, a venit cu unele explicaţii şi recomandări privind activitatea bibliotecilor şcolare. Formularul 6C. Raportarea datelor statistice oficiale – Centralizatorul electronic: recomandări practice; Evidenţa publicaţiilor seriale.

Angela HĂBĂŞESCU, şefă oficiu a vorbit despre Managementul stresului ocupaţional în mediul bibliotecar.

Despre Drepturile de autor și utilizarea responsabilă a informației a relatat Snejana ZADAINOVA, bibliotecară.

Tatiana POGREBNEAC, bibliotecară a prezentat cele mai relevante aplicaţii şi platforme educaţionale în ajutorul bibliotecarului şcolar.

Platforma cu un potențial educativ utilizat în biblioteci „Google Arts and Culture” a fost prezentată de Elena ŢURCAN, bibliotecară principală.

Lilia ABABII, bibliotecară, responsabilă de activitatea Centrului de Informare al României (CIR) a oferit informaţii privitor la bibliografia 2023 a bibliotecarilor din învăţământ, zona de Nord în presă şi online.

Calendarul datelor remarcabile 2024 a fost prezentat de Valentina TOPALO, bibliotecară principală, Centrul Manifestări culturale.

Participanții au avut oportunitatea de a împărtăși experiențe și bune practici, consolidând astfel comunitatea de bibliotecari școlari. Dezbaterile au condus la identificarea unor soluții inovatoare și la dezvoltarea unui cadru de colaborare susținut.

Întrunirea a evidențiat angajamentul comun al participanților față de educația continuă și dezvoltarea profesională.

În finalul şedinţei, Lina MIHALUTA, directoarea, BŞ a USARB a venit cu un mesaj de felicitare şi urări de bine în anul care se apropie, iar participanţii au intervenit, apreciind importanţa evenimentului care s-a produs, menţionând profesionalismul, disponibilitatea, grija pe care o au bibliotecarii universitari bălţeni pentru a informa bibliotecarii şcolari cu noutăţi din domeniu.

Această experiență valoroasă nu numai că va consolida comunitatea bibliotecarilor școlari, dar și va oferi impulsul necesar pentru a aborda provocările viitoare în domeniu.

Participanţilor li s-au oferit certificate şi e-Portofoliul cu materialele prezentate expediate prin e-mail.

Mihaela Staver, bibliotecară principală, Centrul de Cercetare şi activitate metodologică

Foto